Колку знаете за исламската сакрална архитектура?

Цветанка Арнаудова
(поднесено преку „Предложи содржина“)

Исламската архитектура е најраспространета во Египет, Мала Азија, Палестина, Сирија, Месопотамија, Персија, Туркистан, Индија, Северна Африка, Шпанија. Временски го опфаќа периодот од 7 до 18 век. Џамиите (масџидите) се сакрални објекти на исламската архитектура за собирање верници и за вршење религиозни обреди. Колку знаете за исламската сакрална архитектура?Потеклото води од Мухамедовата куќа што тој ја подигнал во Медина во 622 година. Џамиите ги карактеризира централен внатрешен простор во кој се врши службата. Михраб, мимбар, курсу и махвил се елементите кои се наоѓаат во внатрешниот простор на џамијата.

Михработ претставува полукружна ниша во средината на јужниот ѕид, каде што стои имамот и ги предводи верниците во заедничка молитва. Тие можат да бидат најразлично декорирани. Дел од нив по својот изглед се навистина впечатливи.Колку знаете за исламската сакрална архитектура?Колку знаете за исламската сакрална архитектура?Колку знаете за исламската сакрална архитектура?Мимбарот, пак, е местото за проповед кое се наоѓа десно од михработ. Курсу е катедрата која се наоѓа лево од михработ, од каде се врши проповед и на мајчин јазик, а махвил е галеријата на спротивната страна, каде стои муезинот за време на молитвата. Муезинот е особата која ги повикува верниците на молитва.

Колку знаете за исламската сакрална архитектура?

Михраб и мимбар (лево), махвил (десно)

Од надворешна страна пак, џамиите се карактеризираат со софа, шадраван и минаре. Софата (ревак) претставува малку издигнат трем кој служи како заклон, а и за молитва кога џамијата е полна.Колку знаете за исламската сакрална архитектура? Чешмата за ритуално миење пак, ја именуваме како шадраван.Колку знаете за исламската сакрална архитектура? Како значаен дел од овие сакрални објекти, тука е и високото минаре од каде муезинот повикува на молитва. Џамијата може да има едно или повеќе минариња.Колку знаете за исламската сакрална архитектура?Колку знаете за исламската сакрална архитектура? Во внатрешноста минарето има спирални басамаци по кои се стигнува до неговиот издаден дел. Балконот на минарето се нарекува шерефе.

Сакате и вашиот текст да биде објавен на Кафе паузаПишете ни.
———————————————————————————————————————————————————————

Бидете секогаш во тек со новите содржини на Кафе пауза. Следете нè на Твитер или пак станете фанови на нашата страница на Фејсбук.

За авторот
Читај на раат!

Поврзани содржини

Остави коментар