Зошто е важно да престанеме да ги осудуваме другите?

Зошто е важно да престанеме да ги осудуваме другите?

Дали некогаш сте размислиле колку пати дневно сте донеле некаков суд за луѓето околу вас, одредени ситуации или настани? Станува збор за вообичаена навика која сите ние ја имаме.

Зошто е важно да престанеме да ги осудуваме другите?

На пример, кога ќе запознаеме некого, имаме тенденција да судиме како изгледа личноста и да правиме претпоставки за нејзиниот начин на живот. Судиме секојдневно и често несвесно – носиме заклучоци и врз основа на нашите заклучоци подготвени сме да ги отфрламе, исмеваме, игнорираме или прифатиме луѓето.

Според психолозите, судењето е когнитивна способност која ни помага да ги процениме луѓето, ситуациите и односите врз основа на сетилните докази што ни се достапни за да дојдеме до заклучоци и да донесеме одлуки. Иако ова е важна способност, важно е да ја користиме внимателно и да сме свесни зошто, кога и како оценуваме и судиме.

Карактеристики на луѓето кои имаат тенденција да судат:

 • Тие се премногу критични.
 • Тие прават негативни претпоставки без да ги земаат предвид сите факти.
 • Тие гледаат на светот низ призмата на личните предрасуди.
 • Не чувствуваат емпатија кон другите.
 • Ги понижуваат другите за да се чувствуваат супериорни.
 • Тие ги гледаат другите како противници или конкуренти.
 • Често се несреќни.

Луѓе со отворен ум:

 • Имаат разбирање.
 • Тие секогаш се трудат да го најдат најдоброто во луѓето и ситуациите.
 • Имаат здрав разум и отворена перспектива.
 • Имаат висок степен на емпатија.
 • Тие не се споредуваат себеси со другите.
 • Тие имаат здрави односи.

Што можеме да добиеме доколку престанеме со нашите неоправдани судови?

Пошироки хоризонти

Набљудувањето на околностите без осудување ви овозможува да разгледате дополнителни перспективи надвор од вашата свест и да стекнете корисни сознанија за она што другите луѓе го доживуваат. На тој начин ќе се зголеми и вашата емпатија кон другите.

Повеќе позитивност

Осудата доаѓа како резултат на негативноста. Ако помалку ги осудувате другите, вашиот целокупен поглед на светот ќе стане многу попозитивен. Истражувањата покажале дека позитивниот став ни помага да бидеме посреќни и поздрави.

Подобри односи

Судењето и носењето проценки ги отуѓува луѓето и ги отежнува меѓусебната доверба и почитувањето. Од друга страна, без доверба и почит нема добри односи. Сочувството и разбирањето се клучни за среќни и здрави односи.

Откако прочитавте зошто е важно да престанеме да ги осудуваме другите, можеби ќе сакате да прочитате и како да се сакате себеси во моментите на депресија.

Извор: sensa.mondo.rs


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Вљубеничка во книжевноста, музеите и патувањата. Исто како и Борхес, рајот си го замислува како огромна библиотека.

Поврзани содржини

Остави коментар