Зошто деталното одговарање на прашањата на вашето дете е важно за неговиот успех?

За секое дете, вокабуларот и структурата на речениците се многу важни во раните години на развојот. Еден од најдобрите начини да го вклучите детето во подлабок и позначаен разговор е да започнете разговор користејќи детални одговори. Дури и истражувачите посочија дека развојот на подобри обрасци на изразување им помага на децата да станат поуспешни на училиште. Прочитајте како можете да ја активирате љубопитноста на вашето дете и да му помогнете да ги развие вештините што ќе му требаат во иднина.

Љубопитните деца се поуспешни

Зошто деталното одговарање на прашањата на вашето дете е важно за неговиот успех?

Љубопитноста е она што им помогна на многу научници да направат чекор напред, а на ист начин може да им помогне на децата да станат поуспешни во постигнувањето одлични резултати кога станува збор за читањето и решавањето математички задачи. Ако му помогнете на вашето дете да стане позаинтересирано за различни работи, тоа ќе биде многу подобро на училиште. Ќе се интересира за нови работи и ќе биде многу среќно кога ќе ги научи.

Постои разлика помеѓу едноставно и детално објаснување

Зошто деталното одговарање на прашањата на вашето дете е важно за неговиот успех?

Кога децата добиваат кратки одговори, тие нема да продолжат да поставуваат повеќе прашања и поради тоа нема да можат да научат повеќе. Додавањето детали во вашето објаснување ќе ве вклучи вас и вашето дете во подолг разговор и тоа подобро ќе се фокусира на темата.

Ако вашето дете ве праша: „Зошто плачете?“, вашиот одговор не треба да биде: „И возрасните плачат“ бидејќи ова ќе го прекине разговорот веднаш. Наместо тоа, можете да кажете: „Го повредив прстот на ногата“ и детето најверојатно ќе го продолжи разговорот со: „Каде го повреди?“, „Дали те боли многу?“ или „Како можам да ти помогнам?“ итн.

Користењето специфични објаснувања ќе го направи вашето дете пољубопитно

Зошто деталното одговарање на прашањата на вашето дете е важно за неговиот успех?

Дури и ако започнете да користите нови зборови што можеби вашето дете не ги знаело дотогаш, нема да можете да одите чекор напред додека не го промените начинот на зборување со него. Едноставно, престанете да му зборувате на вашето дете и започнете да зборувате со него.

На овој начин, кога ќе започнете да вежбате користење детални реченици и информации, и двајцата ќе бидете подлабоко навлезени во разговорот и вашето дете нема да му биде здодевно. Тоа ќе продолжи да поставува повеќе прашања и ќе се зголеми неговата љубопитност.

И вие ќе научите нови работи ако сакате да дознаете повеќе детали

Зошто деталното одговарање на прашањата на вашето дете е важно за неговиот успех?

Прашањата што ги поставуваат децата можат ги загрижат родителите затоа што се плашат дека нема да го знаат одговорот. Па, можете да истражите заедно со вашето дете. Нема ништо лошо во тоа да кажете „не знам“. Меѓутоа, не застанувајте тука, туку потрудете се заедно да го пронајдете одговорот. Ова ќе ви помогне да научите нови и интересни работи и ќе ве натера барем да се обидете да ги најдете одговорите што ги бара вашето дете.

Прочитајте зошто не треба да ги учите децата да споделуваат додека сè уште се мали.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Со пишување може да постигне многу. Никогаш не се откажува од своите соништа.

Поврзани содржини

Остави коментар