Восхитувајте ѝ се на вашата ќерка, пофалете го вашиот син: Едукативен метод што 100% функционира!

Восхитувајте ѝ се на вашата ќерка, пофалете го вашиот син: Едукативен метод што 100% функционира!

Ниту едно дете во светот не се раѓа исто или слично со претходното, така што на секое од нив му треба различен метод на воспитување. Ова е особено точно ако истовремено воспитувате син и ќерка.

Восхитувајте ѝ се на вашата ќерка, пофалете го вашиот син: Едукативен метод што 100% функционира!

Ако го фалите девојчето за она што го сторило, тоа секогаш ќе прави сè за да добие пофалби, што доведува до уништувањето на идната жена.

Девојчињата и момчињата треба да се одгледуваат на различен начин.

Девојчињата никогаш не треба да се пофалуваат за она што го направиле. Тоа само придонесува за нивно назадување.

Здрава состојба е онаа во која девојчето мисли – „Јас сум достојна за љубов затоа што сум тоа што сум“. Ова е единствениот правилен метод за воспитување на женско дете. Затоа секогаш восхитувате му се на девојчето.

Момчињата се целосна спротивност. Мајките сакаат да кажат – „Колку добро го направи тоа, ти си толку умно момче“. Со ова тие придонесуваат само за негова деградација, затоа што тогаш се покажува дека идниот маж е добар само кога нешто ќе постигне.

Да го охрабрите момчето за тоа да се подобри и да се чувствува среќно, треба да му зборувате за заслугите: „Многу добро направено“, „Многу си вешт“, итн. На момчињата им требаат сите овие симпатични зборови, затоа што тогаш нивната природа се развива во таа насока. Му требаат пофалби за тоа што го постигнува.

Наместо да кажете: „Одлично, душо!“ – на сите покажете им го неговиот авион направен од лего коцки. Ова е поважно од сите зборови од типот: сонце, среќо, душо…

Ќе ги охрабрите момчињата велејќи им:

„Погодете кој го направи овој авион? Да, тоа е мојот син, секоја чест!”

Додека синот бара восхит (но искрен), на девојчето мора да му всадите верба. Тоа мора да сфати дека е убаво и дека не треба да ја бара љубовта од другите. Восхитувајте му се и сакајте го токму такво какво што е.

Можеби сакате да прочитате и за 5-те проблеми во модерното воспитување поради кои родителите се „робови“ на нивните деца.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Смислата на животот ја бара преку уметноста и креативноста. Пишувањето е нејзино секојдневие.

Поврзани содржини

Остави коментар