Вегетаријанска чорба од зелка, коприва и див лук

Оваа чорба е идеална за предјадење или лесен ручек

Вегетаријанска чорба од зелка, коприва и див лук

Потребни состојки:

  • 100 грама коприва
  • 100 грама зелка
  • 100 грама див лук
  • 1 голем компир
  • Прстофат магдонос
  • Прстофат целер
  • Прстофат сол
  • Прстофат бибер
  • Масло

Начин на подготовка:

Исчистете ги копривата, зелката и дивиот лук. Кога работите со коприва, користете гумени ракавици за да ги заштитите дланките. Ставете ги состојките во тенџере и прелијте ги со врела вода. Потоа исцедете ги и ситно исечкајте ги.

Излупете го компирот и исечете го на мали коцки.

На дното на тенџерето ставете малку масло и пропржете го компирот. Кога ќе омекне додајте ги копривата, зелката и дивиот лук. Додавајте и вода додека не ја добиете посакувана густина на чорбата. Ставете ги и зачините, па оставете да се вари додека не омекне компирот.

На крај можете да додадете тарана или некои други тестенини, како и овесни снегулки. Ако не сакате тесто или житарици, можете да додадете јајце, а ако сакате кисела чорба додајте кисела павлака или сок од лимон.

Пробајте го и овој рецепт за вегетаријанска лазања.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       


За авторот
Студент кој секојдневно се губи низ страниците на некоја книга. Пишувањето и јогата го прават нејзиниот ден целосен.

Поврзани содржини

Остави коментар