Трансформирајте ги вашите врски со помош на техниката „Сендвич“

Трансформирајте ги вашите врски со помош на техниката „Сендвич“

Техниката „Сендвич“ е стратегија за комуникација која можат да ја користат сите (вклучувајќи ги и чувствителните луѓе) за подобрување на врските со партнерот, пријателите, семејството и колегите.

Трансформирајте ги вашите врски со помош на техниката „Сендвич“

Целта на техниката не е да ве измами или да копира некоја друга. Кога сте премногу директни, може да добиете лош резултат и да направите луѓето да се постават одбранбено и да не ги слушаат вашите коментари.

Кога ја користите оваа техника вие давате предлози, а не барате нешто. Кога разговарате за сериозна тема, го вметнувате вашиот предлог помеѓу две позитивни изјави. Ова е креативен начин да ги презентирате предизвикувачките теми така што другите ќе ве слушнат.

На пример, замислете си дека ви е потребно повеќе време сами. Прво можете да кажете: „Ја ценам твојата поддршка и потребна ми е твојата помош.“ Потоа кажете го вашиот предлог: „Би било одлично ако можам да поминам повеќе време сам/а. Ова ќе ми помогне да бидам присутен/на кога ќе бидам со тебе.“

Вие ја подобрувате врската со тоа што го кажувате вашите потреби. Во врските е важно и двајцата да се чувствуваат прифатено. Па, погледнете како да ја применувате оваа техника.

1. Фокусирајте се на еден емоционален проблем и не се повторувајте. Можно е истовремено да имате неколку проблеми, а ова може да биде премногу и за вас и за другите. Најдобриот начин на комуникација е споделување на еден проблем без да го повторувате, освен ако не треба да разјасните нешто.

2. Не сфаќајте ги работите лично, дури и кога се лични. Ова е важен но напорен принцип на духовниот пат и е основа за добра комуникација и хармонија во врската. Обидете се помалку да реагирате на коментарите и да не избувнувате многу често и интензивно.

3. Обрнете внимание на „правилото против викање“. Многумина од нас, особено чувствителните луѓе, се надвладеани од нивните емоции и почнуваат да го повишуваат гласот. Важно е да сфатите дека ова воопшто не е продуктивно и може да го повреди соговорникот.

4. Не ги задоволувајте другите и не обидувајте се да го „поправите“ партнерот. Навистина е заморно да се обидувате да ги решите туѓите проблеми или да ги задоволите потребите на другите на ваша сметка. Па, поставете си граници. Понудете поддршка наместо вие да барате решение за проблемот. Вистински дар е да им дозволите на другите да бидат свои и сами да се соочат со проблемите.

Секој може да има добри врски, дури и чувствителните луѓе. Тие прават да се чувствувате безбедно, сакано и приземјено. Бракот или која било врска треба да биде натпревар за великодушност. Секој личност ѝ служи на другата и цели кон продлабочување на односите, добрина, страст и љубов. Во врските можете да учите едни од други, а толеранцијата е клучна.

За подобро да се поврзувате со другите пробајте ги овие едноставни, но корисни совети.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Студент кој секојдневно се губи низ страниците на некоја книга. Пишувањето и јогата го прават нејзиниот ден целосен.

Поврзани содржини

Остави коментар