Топено сирење во лепче

Највкусното растегливо зачинето сирење инспирирано од класичната бела пица

Топено сирење во лепче

Потребни состојки за 4 парчиња:
  • 120 грама полномасно сирење рикота (урда)
  • 2 лажички ладно цедено маслиново масло
  • 1 мала главица исечкан лук
  • 1 лажица свеж босилок (или 1 мала лажичка сув)
  • ½ лажичка суво оригано
  • ¼ лажичка сол
  • Свежо сомелен бибер
  • 25 грама рендан пармезан
  • 220 грама моцарела, тенко исечена на парчиња
  • 8 средни парчиња тенко сечен леб
  • 1 голема главица лук, лупена и исечена на половина
  • путер
Начин на подготовка:

1. Во мал сад измешајте ги рикотата, маслиновото масло, сечканиот лук, босилокот, ориганото, солта и биберот. Ставете ја смесата во фрижидер да отстои барем еден час (или до 24 часа) за да се измешаат убаво мирисите и да се создаде уникатниот вкус.

2. Легнете ги лепчињата и со нож за путер нанесете ја подеднакво смесата на сите 8 парчиња.

3. Поставете од парчињата моцарела подеднакво на 4 од парчињата леб, одозгора попрскајте пармезан и затворете ги со останатите 4 парчиња како сендвичи.

4. Надворешната страна на сендвичите протријте ја со исечениот лук и потоа намачкајте значителна количина путер од двете страни.

5. Во тавче, на средно загреана рингла ставете ги сендвичите и потпекувајте ги со често вртење околу 10 минути или додека лепчињата да добијат златно-кафена боја, а сирењето да биде растопено.

Топено сирење во лепче

Јадете ги веднаш додека се топли.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Читај на раат!

Поврзани содржини

  1. Mia Reply

    “ricotta” ne e nikakov vid na sirenje tuku e italijanski zbor za “urda”

  2. Mici Reply

    Оставете нешто за наш стандард, ова е скапо

Остави коментар