Рецепт за баклава со вишни

Оваа сочна и освежителна баклава ќе ве освои за многу кратко време.

Рецепт за баклава со вишни

Потребни состојки:

  • половина килограм тенки кори
  • 4 јајца
  • 350 грама шеќер
  • 200 милилитри масло
  • 150 грама презла
  • 1 прашок за печиво
  • 300 грама вишни од компот
  • 200 милилитри вода
  • 1 ванилин шеќер

Начин на подготовка:

Измешајте ги јајцата, маслото и половина од количината шеќер, а потоа додајте ги презлата и прашокот за печиво.

Во сад за печење со димензии 40 цм х 25 цм, наредете четвртина од корите, па премачкајте со половина од смесата со јајца, ставете дел од вишните и покријте ги со кора.

Повторете ја постапката додека не ги потрошите сите состојки, а најгоре треба да има кора.

Печете на температура од 185 °С околу 45 минути, додека горната кора да добие златно-жолта боја и да биде крцкава.

Сварете ги водата, шеќерот и ванилиниот шеќер, а потоа прелијте ја испечената баклава.

Погледнете како да направите богата солена торта од палачинки.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Со пишување може да постигне многу. Никогаш не се откажува од своите соништа.

Поврзани содржини

Остави коментар