Неодолив пролетен чизкејк со лимон и шумско овошје

Вкусно пролетно задоволство (без печење)

(1) neodoliv-proleten-chizkejk-so-limon-i-shumsko-ovoshje-www.kafepauza.mk

Потребни состојки:
За тестото:
  • 11 бисквити
  • 50 грама кокос
  • 100 грама путер, стопен
За филот:
  • 300 милилитри шлаг пена
  • 250 грама крем сирење, омекнато
  • 1 лимон, исцеден
  • 3 листови желатин
  • 60 милилитри топла вода
За декорација:
  • Шумско овошје
  • Мед
(2) neodoliv-proleten-chizkejk-so-limon-i-shumsko-ovoshje-www.kafepauza.mk
Начин на подготовка:

Намачкајте ја со масло основата и ѕидовите на тава (22 сантиметри) во која има поставено хартија за печење. За да ја направите основата со бисквитите, измешајте ги во блендер со кокосот, а потоа префрлете ги во среден сад и додадете го стопениот путер. Поставете ја оваа смеса рамномерно во тавата за печење и ставете ја во фрижидер.

За да го направите филот, користете обичен миксер со цел да ја изматите шлаг пената, а потоа префрлете ја во чист сад и ставете ја и неа во фрижидер. Поставете го крем сирењето, шеќерот, сокот од лимон заедно со малку изрендана лимонова кора во сад и матете ги со миксер сè додека не добиете мазна смеса. Во меѓувреме, поставете ги листовите желатин во сад со ладна вода и оставете ги да омекнат, а потоа исцедете ги и ставете ги во 60 милилитри вода. Мешајте сè додека не се разредат. Додајте ја мешавината со желатинот во онаа со крем сирењето и матете 1 минута. Додадете ја и шлаг пената.

За крај, поставете го филот врз тестото во фрижидерот и оставете да стои таму околу 8 часа или цела ноќ. Пред сервирање, тргнете ја тортата од тавата и поставете го шумското овошје врз неа. Додајте и малку мед. Чувајте во фрижидер.

(3) neodoliv-proleten-chizkejk-so-limon-i-shumsko-ovoshje-www.kafepauza.mk (4) neodoliv-proleten-chizkejk-so-limon-i-shumsko-ovoshje-www.kafepauza.mk

 


Бидете секогаш во тек со новите содржини на Кафе пауза. Следете нè на Твитер или пак станете фанови на нашата страница на Фејсбук.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       


За авторот
Дипломиран психолог кој обожава да пишува. Автор на научно-фантастичната книга „На работ од времето“. Животно мото ѝ е дека не смее да помине ниту еден ден без кафе и танцување.

Поврзани содржини

Остави коментар