Мудроста доаѓа преку нозете: Чекорите ги откриваат грешките, го чистат мозокот од лошите мисли и го лечат цело тело!

Мудроста доаѓа преку нозете: Чекорите ги откриваат грешките, го чистат мозокот од лошите мисли и го лечат цело тело!

Вистината е во чекорите. Треба само да ја засилите врската меѓу главата и нозете. Со секој нов чекор виталната енергија се надополнува и регулира со енергијата на земјата.

Мудроста доаѓа преку нозете: Чекорите ги откриваат грешките, го чистат мозокот од лошите мисли и го лечат цело тело!

Древните Кинези ги споредувале нозете на човекот со корените на дрвото. Тие тврделе дека енергијата на земјата влегува во човекот преку неговите нозе. Исто како што на едно големо дрво му треба здрав и силен корен, така треба и нашите нозе треба да бидат силни и цврсти.

Стапалата треба постојано да „дишат“, па постојано и постојано нишајте ги и вртете ги зглобовите. Во овој случај, „дишењето“ се однесува на размена на енергија помеѓу телото и земјата.

Човечките стапала како корени на дрвото

Преку правилното одење личноста не маршира по земјата, туку нежно ја гази, скоро како да ја бакнува со нозете.

Одете полека и обидете се да газете лесно и нежно. Обидете се да почувствувате дека стапалото нежно ја допира земјата. Ако на почетокот не можете да го почувствувате тлото преку кожата и притисокот на стапалото, тогаш следете го движењето со очите.

Фокусирајте се на движењата на вашите нозе. Обидете се нежно прво да ја поставите едната нога на земјата, па потоа другата, правејќи лесни чекори. Обидете се да го имитирате одот на мачката.

Како го правите следниот чекор, обидете се да ги активирате стомачните мускули. Можеби на почетокот нема да биде толку лесно, но ќе ја совладате оваа техника со текот на времето.

Ако обрнете внимание на чекорите, нежно стапувајќи напред, ќе забележите дека мозокот е без оптоварувања дека вниманието ви е насочено кон одењето, на земјата на која газите. Со текот на времето, ќе сфатите дека полека во вас влегува енергијата на земјата, ве исполнува со моќ. Секој чекор е вежба, секое движење е чистење на телото од негативната енергија насобрана при стоење, седење или одморање.

Движењето на телото ги елиминира проблемите. Нема подобар психотерапевт од овој вид на чекорење.

Покрај своите терапевтски способности, оваа вежба има и здравствени придобивки за физичкото здравје:

  • Помага во зацелувањето на проширени вени;
  • Ја стимулира функцијата на бубрезите, елиминирајќи каква било дисфункција;
  • Го обновува организмот и ја зајакнува сексуалната желба.

Поврзаноста меѓу нозете и главата

Масажата на нозете е многу важна – ова е ефикасно средство за релаксација и лекување.

Преку масирање на стапалата, т.е. преку притискање на одредени точки може да го зајакнете телото, да го забрзате метаболизмот, да ја стимулирате работата на органите.

Можеби сакате да дознаете и што открива еден таоист објаснува какво влијание има негативната чи енергија врз нашето здравје.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Смислата на животот ја бара преку уметноста и креативноста. Пишувањето е нејзино секојдневие.

Поврзани содржини

Остави коментар