Крвна слика: Кои вредности се нормални?

Крвна слика: Кои вредности се нормални?

Колку и да ви е страв од игли или земање крв, одењето во лабораторија е неопходно за дијагностицирање на речиси сите болести. Анализата на крвта дава увид во здравјето на организмот, а во продолжение погледнете кои вредности се нормални.

Крвна слика: Кои вредности се нормални?

КОМПЛЕТНА КРВНА СЛИКА

Комплетната крвна слика е основна лабораториска анализа на крвта со која се проценува општата здравствена состојба и се откриваат разни нарушување како анемија, инфекции, вирусни заболувања, ухранетост на организмот и изложеност на отровни материи. Со оваа анализа се добива увид за бројот и квалитетот на ертитроцитите, тромбоцитите и леукоцитите.

Ертитроцити (Er)

Црвените крвни зрнца се клетки кои го содржат хемоглобин и кои учествуваат во разнесувањето на кислородот и јаглеродниот диоксид во организмот.

Референтни вредности:

М 4,5-6,3 х 10 на 12/l

Ж 4,5-5,4 х 10 на 12/l

Зголемен број: Дехидратација, полицитемија (ретко заболување)

Намален број: Еден од показателите за анемија, заедно со хематокритот, хемоглобинот и ертитроцитните константи

Леукоцити (Le)

Белите крвни зрнца се создаваат во коскената срж и нивната цел е заштита на организмот од инфекции. Секој одреден вид леукоцити (ги има 5) има посебна функција којашто се гледа од формулата која се прави независно од крвната слика, а се препорачува како задолжителна и ја дополнува сликата за состојбата на организмот.

Референтни вредности: 4-10 х 10 на 9/l

Зголемен број: Бактериска инфекција

Намален број: Леукоцитоза, вирусно заболување, кај хемотерапија, употреба на одредени лекови

Хемоглобин (Hb)

Хемоглобинот е состојка на ертитроцитите и претставува протеински комплекс кој го пренесува кислородот од белите дробови во ткивата, а јаглеродниот диоксид од ткивата назад во белите дробови.

Референтни вредности:

М 149-180 g/l

Ж 120-160 g/l

Намален број: Анемија

Хематокрит (Htc)

Хематокритот го претставува волуменот на ертитроцити во единица крв.

Референтни вредности:

М 0,40-0,50 L/l

Ж 0,35-048 L/l

Зголемен број: Полицитемија (ретка болест која се појавува кај постарите луѓе)

Намален број: Дехидратација, анемија

Тромбоцити (Tr)

Тромбоцитите се крвни плочки кои ја згуснуваат крвта.

Референтни вредности: 150-400 х 10 на 9/l

Зголемен број: Тромбоза (спонтано згрутчување на крвта)

Намален број: Автоимуни заболувања, спонтани крвавења, после трансфузија на крв

Ертитроцитни константи

Во целосната крвна слика се прават и таканаречени ертитроцитни константи кои даваат увид за квалитетот на ертитроцитите.

MCV (mean cell volume) – големина на ертитроцитите

MCH (mean cell hemoglobin) – просечно количество на хемоглобин во ертитроцитите

MCHC (mean cell hemoglobin concentration) – просечна концентрација на хемоглобинот во ертитроцитите

RDW (red cell distribution width) – распределба на ертитроцитите по волумен

Тромбоцитни константи

Тромбоцитните константи даваат информации за морфолошките особини на тромбоцитите, нивниот волумен и големина.

MPV (mean platelet volume) – распределба на тромбоцитите по волуменот

PDW (platelet distribution width) – просечен волумен на тромбоцитите

Седиментација (Se)

Седиментацијата на ертитроцитите не влегува во целосната крвна слика, но е препорачлива. Укажува на многу можни болести и се следи кај сите заболувања. Оваа вредност ја покажува брзината со која ертитроцитите се таложат на дното на исправена епрувета. Нормалната брзина го исклучува постоењето на болести, додека забрзаноста е знак за понатамошни истражувања.

Референтни вредности:

М (20-50 години) 3-13 mm/h

M (над 50 години) 2-23 mm/h

Ж (20-50 години) 4-24 mm/h

Ж (над 50 години) 5-28 mm/h

Зголемување: Во случај на инфекција

ЛЕУКОЦИТАРНА ФОРМУЛА

Леукоцитарната формула подразбира број на поединечни групи, односно клетки на леукоцити. Постојат три главни видови леукоцити – гранулоцити (неутрофилни, базофилни и еозинофилни), моноцити и лимфоцити.

Неутрофилните гранулоцити, заедно со моноцитите го сочинуваат основниот одбранбен механизам на организмот.

Неутрофилни гранулоцити

Референтни вредности: 40-75%

Зголемен број: Бактериски инфекции, траума, изгореници, инфаркт. Значајно се зголемени и кај леукемијата и проширените малигни заболувања

Намален број: Вирусна инфекција, туберкулоза, артритис, нарушување на коскената срж, недостаток од витамин Б12

Лимфоцити

Лимфоцитите произведуваат антитела и учествуваат во одбраната од вируси.

Референтни вредности: 20-45%

Зголемен број: Вирусни инфекции, токсоплазмоза, бруцелоза

Намален бој: Кај лекување со кортикостероиди, инфилтрација на коскената срж, СИДА, кај лекување со радиотерапија и хемотерапија

Еозинофилни гранулоцити

Еозинофилните гранулоцити учествуваат во одбраната од алергените и паразитните инфекции.

Референтни вредности: 2-4%

Зголемен број: Астма, алергија, егзема, зрачење, кај заздравување од инфекција.

Моноцити

Моноцитите се најголемите крвни клетки и тие се како „собирачи“ на мртвите клетки.

Референтни вредности: 2-10%

Зголемен број: Акутни и хронични инфекции, малигни болести

Базофилни гранулоцити

Базофилните гранулоцити се најмалку застапена група на леукоцити и учествуваат во алергискиот одговор на организмот.

Референтни вредности: 0-1%

Зголемен број: Вирусни инфекции, уртикарија, после хемолиза и отстранување на слезината


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Студент кој секојдневно се губи низ страниците на некоја книга. Пишувањето и јогата го прават нејзиниот ден целосен.

Поврзани содржини

Остави коментар