Глог – Данско варено вино

Пијалак од северот на Европа кој ќе ве затопли во студените денови

Глог – данско варено вино

Потребни состојки:
  • 750 мл црвено вино
  • една кора од портокал
  • едно до две стапчиња цимет
  • 80 грама суво грозје
  • 80 грама излупени бадеми
  • 10 зрна кардамон
  • 5 каранфилчиња
  • 4 лажици мед
  • 250 мл бренди
  • 250 мл порто вино
Начин на подготовка:

Во тава на оган ставете ги виното, кората од портокал, бадемите, сувото грозје, циметот, кардамонот и каранфилчињата. Оставете ги тивко да крчкаат барем триесетина минути. Треба да излегуваат мали меурчиња, но не и премногу да испарува смесата. Потоа процедете ја течноста за да ги отстраните зачините, додајте ги портото и брендито во неа и сервирајте.

 


Бидете секогаш во тек со новите содржини на Кафе пауза. Следете нè на Твитер или пак станете фанови на нашата страница на Фејсбук.

За авторот
Го интересираат општествените науки и сето она што ја истражува повеќедимензионалноста на светот и човековото однесување, но од тоа само правото му е професија. Вљубеник во филмот, фотографијата, читањето и сите спортови на овој свет. Пишувањето му е задоволство кое му овозможува да биде во контакт со нив секој ден.

Поврзани содржини

Остави коментар