Цвет на искреноста: Како да се грижите за цикламата?

Цвет на искреноста: Како да се грижите за цикламата?

Ако сакате ова чувствително растение да преживее цела година во затворен простор, треба да знаете што му пречи. Температурите над 15 степени можат да му наштетат, па затоа преместете го на место што не се загрева.

Цвет на искреноста: Како да се грижите за цикламата?

Циклама не поднесува многу топли простории со сув воздух. Најдобро е да ја чувате во простории што не се загреваат, каде што температурата е од 10 до 15 степени.

Потребна ѝ е многу светлина, но не директна сончева светлина. Источната или северната страна се идеални. Ако ја негувате цикламата, може да цвета до март.

За време на цветањето, потребно е редовно да ја прихранувате еднаш неделно. Цикламата природно престанува да расте напролет, па затоа треба да се намали наводнувањето. Потребен ѝ е период на мирување од околу еден месец додека не се исушат лисјата.

Кога ќе помине опасноста од мраз, може да се стави во градината или на балконот и да не се наводнува до средината на летото. Кога ќе почне да развива нови лисја, треба да се пресади и да се чува на свежо и светло место со редовно наводнување. Пред мразот, треба да се чува во незагреана просторија.

За цикламата се вели дека е цвет на искреноста. Добро е да ја имате дома затоа што таа ги „израмнува сметките“ и ги решава недоразбирањата.

Прочитајте кои домашни растенија може да доведат до труење на организмот.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Со пишување може да постигне многу. Никогаш не се откажува од своите соништа.

Поврзани содржини

Остави коментар