Чоколадни овесни колачиња

Совршени за сервирање покрај кафе или чај

(1) Чоколадни овесни колачиња

Потребни состојки:
  • 125 грама несолен путер
  • 80 грама кафеав шеќер
  • 2 лажици мед
  • 100 грама овесни снегулки
  • 100 грама брашно
  • 1/2 лажичка сода бикарбона
  • 1/2 прашок за печиво
  • 1/2 – 1 лажичка морска сол (по вкус)
  • 100 грама чоколадо
  • 10 грама путер
Начин на подготовка:

Загрејте ја рерната на 180 степени и поставете хартија за печење во неколку садови за печење. Со помош на миксер, матете ги путерот и шеќерот сè додека не добијат бледа боја и мазна површина, а потоа додајте го и медот и продолжете да мешате додека не сè соединат. Намалете ја брзината на матење и додајте ги овесните снегулки, брашното, сода бикарбоната, прашокот за печиво и солта.

Откако ќе добиете комбинирана смеса, почнете да одвојувате мали парчиња од тестото и формирајте ги во топчиња кои потоа ќе ги исправувате со притискање врз садот за печење сè додека не добијат големина од 50-тина милиметри. Оставете простор помеѓу нив, со цел да можат тие да растат. Печете ги 10 – 12 минути или сè додека не добијат златно кафеава боја, а потоа извадете ги од рерната и дозволете им да се оладат во садовите за печење.

Стопете го чоколадото и путерот заедно во сад кој е отпорен на топлина и поставен врз тенџере со вода која врие. Поставувајте по 1 лажичка од чоколадниот прелив врз секое од колачињата и разнесете го рамномерно врз нив. Оставете да се стврдне пред сервирање. Добар апетит.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       


За авторот
Дипломиран психолог кој обожава да пишува. Автор на научно-фантастичната книга „На работ од времето“. Животно мото ѝ е дека не смее да помине ниту еден ден без кафе и танцување.

Поврзани содржини

Остави коментар