Ако вашата желба сè уште не е исполнета, тоа значи дека уште не е „платена“

Ако вашата желба сè уште не е исполнета, тоа значи дека сè уште не е „платена“

Оваа симболична приказна за продавницата за исполнување желби нека ве потсети дека колку вложуваме толку и добиваме во животот. Затоа посакајте желба во Новата година и направете сè што е во ваша моќ таа да се исполни и да ве направи среќни!

Ако вашата желба сè уште не е исполнета, тоа значи дека уште не е „платена“

Еве што вели приказната:

„Некаде на работ од Универзумот имаше продавница. Таблата со името на продавницата одамна го нема затоа што пред многу време зафати бура, а новиот шеф не постави нова табла, затоа што секој жител сепак знаеше дека во продавницата се продаваат желби.

Асортиманот беше огромен, скоро сè можеше да се купи овде: големи јахти, куќи, бракови, функција потпретседател на голема корпорација, деца, витка фигура, освојување на конкуренцијата, луксузни автомобили, моќ, успех, изобилство и многу, многу други работи…

Не само животот и смртта не беа на продажба – тие беа со седиште во друга галаксија.

Сите кои дојдоа во оваа продавница (но, се разбира, имаше и такви кои никогаш не влегоа во неа и останаа дома) веднаш се распрашуваа за цената на нивната желба.

Цените беа различни. На пример, да се сака работа чинеше да се откажете од стабилноста и предвидливоста, да бидете подготвени самостојно да го испланирате и организирате животот, да верувате во сопствените сили и да одлучите да го работите тоа што го сакате, а не тоа што ви е наметнато.

Некои од цените беа необични: бракот можеше да се добие скоро бесплатно, но затоа среќниот живот беше скап. За него требаше: лична одговорност, споделување задоволство, препознавање на нечии желби, ценење на она што се има во моментот, среќа, самодоверба, откажување од улогата на „жртва“, ризик да се изгубат некои пријатели и познаници.

Но, секој што дојде во оваа продавница не беше подготвен да ја купи желбата веднаш. Некои, гледајќи ја цената, веднаш се разочараа и заминаа. Другите стоеја внимателно разгледувајќи долго време, пресметувајќи и смислувајќи начини како да се „исценкаат“. Некој се жалеше на многу високите цени, друг бараше попуст или прашуваше кога ќе има распродажба.

Но, имаше и такви што ги искористија своите заштеди и си ја исполнија посакувана желба, спакувана во украсна хартија. Другите клиенти беа љубоморни на таквата среќа, ширејќи озборувања дека шефот на продавницата им е пријател и дека желбата им се исполнила без никаков напор.

На прашањето до шефот на продавницата дали се плаши од банкрот, тој само ја затресе главата и одговори дека секогаш ќе има храбри луѓе, подготвени за ризик, за откажување од нивните навики и од секојдневниот живот, подготвени да веруваат малку повеќе во себе, луѓе кои вложувајќи ги сите свои средства ќе може да го платат исполнувањето на нивните желби.

И стотици години имаше реклама на вратата од продавницата:

Ако вашата желба сè уште не е исполнета – тоа значи дека сè уште не е платена.“

Еве и едно друго мало потсетување: Ако секогаш се трудите да бидете нормални, никогаш нема да знаете колку феноменални може да бидете.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Смислата на животот ја бара преку уметноста и креативноста. Пишувањето е нејзино секојдневие.

Поврзани содржини

Остави коментар