4 начини да се справите со стравовите – застанете им на патот!

4 начини да се справите со стравовите – застанете им на патот!

Кога постои ризик да направиме нешто ризично поради невнимателност, добиваме знак на предупредување што нè поттикнува да ја преиспитаме одлуката.

Меѓутоа, ако стравот е наш начин на живот и нè спречува да испробаме нови искуства, како што се јавен настап или лет со авион, тогаш време е да промениме нешто што е можно поскоро.

Задачата на секоја личност која сака да постигне нешто во животот е да се сврти кон себе и да се соочи со личните предизвици. Ова понекогаш не е лесно, но сепак, вреди да се потрудите затоа што станува збор за подобрување на квалитетот на вашиот живот од сите аспекти.

Четири начини да се справите со стравовите – застанете им на патот!

Во продолжение прочитајте ги 4-те техники за надминување на стравот, кои се надеваме дека ќе ви помогнат.

1. Размислете за тоа со кои стравови треба да се соочите

Како што веќе споменавме, стравот во некои ситуации многу ни помага. Замислете дека живеете во близина на океан, на кој му се заканува цунами. Се разбира, важно е да бидете свесни за ситуацијата и да размислите за можните опасности во случај на закана од природни катастрофи.

Во нормални околности, сепак, поведете внатрешен дијалог за оправданоста на стравот што го имате и преиспитајте се дали тој ве спречува на патот кон постигнување на вашите цели. Запишете ги добрите и лошите страни на соочувањето со стравот. Ова е многу важно затоа што јасно можете да согледате како би ви изгледал животот без страв.

Потоа, направете го првиот чекор и бидете упорни. Една поговорка вели: „Кога постои волја, постои и начин“.

2. Проценете го нивото на ризик

Понекогаш стравот се појавува во ситуации во кои не сте доволно свесни за она што всушност ве чека. Еден пример е летањето со авион што можеби сè уште не сте го искусиле, но сте слушнале приказни за несреќи со трагичен исход.

Кога станува збор за стравувањето со турбуленции, тие се предизвикани од самото движење низ воздушниот простор, но ако имате сигурносен појас, нема причина за загриженост. Од друга страна, стравот од јавно говорење честопати го блокира говорителот, па важно е тој да се мотивира со позитивни примери за да ги совлада техниките кои ја зголемуваат самодовербата.

Секогаш имајте на ум дека во реалноста не е сè толку страшно, како што  изгледа. Информирајте се и понекогаш преземете ризик затоа што така ќе ги надминете вашите стравови.

3. Подгответе акционен план

Може да го надминете стравот само ако му пристапите чекор по чекор, во спротивно ситуацијата само ќе се влоши. Дозираната анксиозност е добредојдена и не треба да чекате да исчезне пред да преминете во акција.

На пример, ако сакате да го надминете стравот од јавно говорење, направете план на активности и обидете се да го спроведете. За почеток, застанете пред огледалото и говорете 2 минути, а потоа, снимете се додека зборувате.

Потоа, замолете го вашиот партнер да ве слуша, следниот пат поканете некој член на семејството да му се придружи. Во следниот чекор, поканете и некој пријател, а потоа и двајца. Откако ќе ги спроведете овие симулации со различно опкружување, одржете говор за време на деловниот состанок.

Ако се плашите да летате со авион, можете да одговорите на овој предизвик со тоа што прво ќе го проживеете искуството во мислите и ќе се информирате за летот преку видео содржини или ќе отидете на аеродромот пред патувањето. Постојат некои други техники кои може да се применат во случај на посттрауматско стресно нарушување.

4. Побарајте стручна помош

Ако се работи за фобија, тогаш признајте си себеси дека тешко ќе се соочите со неа. Когнитивно-бихевиоралната терапија ефикасно помага во намалување на стравот преку мали чекори.

Исто така, ако сте доживеале голема траума, закажете разговор со стручно лице, како во случај на пост-трауматско стресно нарушување. Во овие ситуации, се применуваат различни техники, како што е разговор за стравовите, методи за релаксација или директно соочување со предизвикот.

Се разбира, терапевтот знае како да го процени вистинското темпо за вас, па затоа треба да се чувствувате безбедно.

Можеби сакате да прочитате и овие едноставни совети преку кои ќе ја подобрите рамнотежата на вашето тело.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Смислата на животот ја бара преку уметноста и креативноста. Пишувањето е нејзино секојдневие.

Поврзани содржини

Остави коментар