3 вкусни и егзотични рецепти за топло чоколадо кои едноставно мора да ги пробате

Топло чоколадо, подготвено со необични и егзотични додатоци за неизмерно уживање

3 вкусни и егзотични рецепти за топло чоколадо кои едноставно мора да ги пробате

Кардамон и нане

Потребни состојки:
  • 40 грама црно чоколадо
  • 300 милилитри млеко
  • 2 лажици слатка павлака
  • Шеќер (по вкус)
  • 1-2 гранчиња нане
  • Прстофат кардамон
Начин на подготовка:

Загрејте го млекото и во него стопете ги коцките чоколадо. Додајте ја слатката павлака и шеќер по вкус. Измешајте. На крај додајте ги нането и кардамонот, оставете го малку да постои и потоа сервирајте. Рецептот е за две шолји.

Чили и цимет

Потребни состојки:
  • 40 грама црно чоколадо
  • 300 милилитри млеко
  • Шеќер (по вкус)
  • 1/2 црвена чили пиперка
  • 1/2 лажица мелен цимет
Начин на подготовка:

Загрејте го млекото и во него стопете го чоколадото, а потоа додајте и шеќер. Ситно исечкајте ја пиперката и додајте ја заедно со циметот. Оставете да постои 5 минути. Пред да го сервирате, по желба исцедете го. Рецептот е за 2 шолји.

Ѓумбир и ванила

Потребни состојки:
  • 40 грама црно чоколадо
  • 300 милилитри млеко
  • 1 лажица ванилин шеќер
  • 1/2 стапче ванила
  • 1 парче свеж ѓумбир
Начин на подготовка:

Излупете го ѓумбирот, исечкајте го на мали парчиња, па загрејте го заедно со млекото и потоа извадете го. Стопете го чоколадото во врелото млеко и потоа додајте ванилин шеќер и изрендано стапче ванила. Оставете да постои 5 минути и пред сервирање исцедете го. Рецептот е за 2 шолји.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       


За авторот
Дипломиран психолог кој обожава да пишува. Автор на научно-фантастичната книга „На работ од времето“. Животно мото ѝ е дека не смее да помине ниту еден ден без кафе и танцување.

Поврзани содржини

Остави коментар