3 италијански десерти кои секој мора да ги проба

Вкусни и едноставни италијански десерти кои едноставно мора да ги пробате

3 италијански десерти кои секој мора да ги проба

1. Десерт со овошен јогурт (за 4 до 6 лица)

Потребни состојки:
  • 300 грама мешано овошје
  • 200 грама свежо сирење
  • 250 грама пандишпан за торта
  • 250 милилитри грчки јогурт
  • 100 грама малини и јагоди
  • 2 кафени лажици шеќер во прав
  • 1 кафена лажица гранулирани лисја од нане
  • Сок и кора од половина лимон
Начин на подготовка:

Исечете го мешаното овошје, ставете го во чинија и додајте го шеќерот, сокот од лимон и нането. Ставете ги во фрижидер сè додека овошјето не испушти сок. Со миксер изматете ги сирењето, кората од лимон, јагодите и малините и ставете ги во чинија. Додајте јогурт и шеќер, промешајте и ставете ја чинијата во фрижидер. Исечете го пандишпанот на коцки и ставете го во стаклена чинија. Нанесете еден слој од овошјето и јогуртот врз пандишпанот. Повторете го ова во неколку слоеви. Ставете го во фрижидер најмалку 30 минути пред да го служите.

3 италијански десерти кои секој мора да ги проба

2. Сендвичи со сладолед (за 4 лица)

Потребни состојки:
  • Готово тесто за колачи
  • 60 грама брашно
  • 60 грама путер
  • 60 грама шеќер
  • Сладолед
  • 2 белки од јајце
  • Прстофат сол
Начин на подготовка:

Пуштете ја рерната на 200 степени. Матете го путерот со шеќерот сè додека не се добие хомогена смеса. Изматете ги и белките со малку сол и потоа полека додавајте ги во смесата со путерот. На крај додајте го и брашното (за чоколадни колачи додајте и една лажица какао). Поставете хартија за печење и врз неа со лажица ставајте од тестото. Погрижете се парчињата тесто да не бидат многу блиску едни до други. Печете ги 8 минути. На рабовите ќе бидат кафеави, а во средината бели. Половина од колачите намачкајте ги со сладолед и покријте ги со друго колаче за да формирате сендвич.

3 италијански десерти кои секој мора да ги проба

3. Овошна торта со манго и ф’стаци (за 4 лица)

Потребни состојки:
  • 2 зрели манга
  • 50 грама кафеав шеќер
  • 1 лажица путер од ф’стаци
  • Нане
За тестото:
  • 250 грама брашно
  • 125 милилитри вода
  • 100 грама путер
  • Рендана кора од лимон
  • 1 лажица шеќер
  • Сол
Начин на подготовка:

За да го подготвите тестото, пресечете го путерот на мали парчиња и измешајте го со брашното, кората од лимон, шеќерот и солта. Додајте 125 милилитри вода и со миксер мешајте додека смесата не стане хомогена. Потоа ставете ја во фрижидер на 1 час. Излупете го мангото, исечете го на дебели парчиња, а сокот соберете го во шолја. Во мала тава загрејте го шеќерот со 1 лажица од путерот и сокот од мангото. Гответе додека не се карамелизира. Префрлете го во тава за печење и од горе ставете ги парчињата манго. Потоа додајте го тестото и печете 25 минути во претходно загреана рерна на 150 степени. Извадете го од рерната и попрскајте го со ф’стаци и нане.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Инженер под влијание на силни филмски маси. Далеку од реалноста, блиску до паметот. Иако крајот на филмот Живот го знаеме сите, сепак убаво е да уживаме додека трае.

Поврзани содржини

Остави коментар