10 начини како да ги освоите срцата на луѓето без да кажете ниту еден збор

10 начини како да ги освоите срцата на луѓето без да кажете ниту еден збор

Ако сакате да убедите некого во нешто, зборувајте тивко. Нискиот тон на гласот има поголемо влијание врз луѓето и придонесува да ги натерате да се согласат со вас. Исто така, не заборавајте да користите паузи и да го менувате тонот на гласот, привлекувајќи внимание на најважните моменти. Сите овие трикови им даваат до знаење на луѓето дека знаете за што зборувате. Прочитајте што им помага на познатите да останат смирени и опуштени кога разговараат едни со други и кои нивни тајни можете да ги усвоите и да ги користите во секојдневниот живот.

Не се кријат од својата публика

10 начини како да ги освоите срцата на луѓето без да кажете ниту еден збор

Ако можете да изберете дали да застанете или да седите пред вашата публика, секогаш изберете да застанете затоа што тоа ќе ви даде подобар избор на гестови што ќе влијаат на луѓето со кои разговарате.

Освен тоа, не треба да има ѕидови помеѓу вас и публиката: наместо да застанете на подиум, дозволете им на луѓето да го видат целото ваше тело и покажете им дека немате што да криете.

Го покажуваат својот интерес

10 начини како да ги освоите срцата на луѓето без да кажете ниту еден збор

Едноставното наведнување на главата може да ви помогне да добиете нечија доверба. Тоа покажува дека сте заинтересирани за личноста или за тоа што го зборува. Ако некој друг ја навали главата, сменете ја темата. Ако остане со навалена глава, тој е заинтересиран за вас, а не за она што го кажувате.

Пресликување на говорот на телото

10 начини како да ги освоите срцата на луѓето без да кажете ниту еден збор

Благодарение на пресликувањето, луѓето можат да создадат подобри врски со другите и да ги натераат да веруваат дека ги делат истите мислења. Сепак, многу често луѓето го рефлектираат говорот на телото на другите, без да бидат свесни за тоа.

Разговараат со сите како да се еднакви

10 начини како да ги освоите срцата на луѓето без да кажете ниту еден збор

Висината го покажува статусот на луѓето. Ова е причината зошто во минатото луѓето ги отстранувале капите или ја наведнувале главата за да изгледаат пониски. Сопствениците на компании купуваат столови со голем грб за да изгледаат поголеми од вработените.

Ако сакате да создадете позитивна атмосфера, мора да бидете на исто ниво со другите луѓе. Многу познати личности го користат овој едноставен трик. Кога седите и имате посетител, станете и воспоставете контакт со очите. Ако зборувате со дете, седнете за да бидете на исто ниво со него.

Држење на чантата, чашата или другите работи во левата рака

10 начини како да ги освоите срцата на луѓето без да кажете ниту еден збор

Експертот за бонтон Мика Мејер забележа дека кога влегуваат во зграда или кога присуствуваат на некој настан, членовите на кралското семејство се обидуваат да ги држат своите работи во левата рака, а десната рака им е слободна за ракување.

Внимаваат на своите нозе

10 начини како да ги освоите срцата на луѓето без да кажете ниту еден збор

Како што веројатно знаете, на атрактивните луѓе им е полесно да ја придобијат довербата на луѓето. Мика Мејер им препорачува на мажите да ги држат нозете во ширина на колкот, а ѓонот на чевлите да биде спуштен за да го покажете најдобриот дел од вашите чевли, а не тоа што сте го газеле.

Жените можат да ја користат познатата кралска позиција за нозете – тие изгледаат како да се врзани во глуждовите и се навалени малку настрана.

Соодветно облекување

10 начини како да ги освоите срцата на луѓето без да кажете ниту еден збор

Кога одите на интервју за работа или на важен состанок, не носете работи што ги покриваат градите и вратот. Според еден поранешниот агент на ФБИ, Џо Наваро, оваа облека ги тера луѓето да мислат дека криете нешто. Ова е причината зошто политичарите често избираат одела со мали копчиња што создаваат впечаток на искреност.

Обидете се да избегнете непријатни ситуации

10 начини како да ги освоите срцата на луѓето без да кажете ниту еден збор

Ништо не ја уништува добрата врска како непријатна ситуација. Една од нив е кога бакнувате некого што го познавате на образ, а ви се појавуваат нос или усни. За да ги избегнете овие ситуации, Мика Мејер препорачува секогаш да го давате десниот образ за бакнеж и да ги бакнувате другите на десниот образ.

Не игнорирајте ги разликите во половите

10 начини како да ги освоите срцата на луѓето без да кажете ниту еден збор

Мажите ги сметаат разговорите лице в лице за агресивни. Затоа, кога разговарате со маж, подобро е да застанете покрај него. На овој начин, тој ќе биде попријателски настроен за разговор. Жените се помалку склони да се натпреваруваат, па затоа сакаат да разговараат лице в лице. На тој начин, тие постигнуваат неколку работи:

  • Добиваат повеќе информации за личноста затоа што можат да ја видат и можат да променат нешто за време на разговорот, приспособувајќи се на новите информации и на расположението на соговорникот.
  • Одржуваат контакт со очите и се концентрираат едни на други.
  • Покажуваат дека слушаат активно.
  • Го задржуваат вниманието на соговорникот.

Не игнорирајте го физичкиот контакт

10 начини како да ги освоите срцата на луѓето без да кажете ниту еден збор

Допирањето и прегрнувањето понекогаш се провокативни, но тие се и моќен начин да влијаете на некого. Ако некој ве допре по рамото, најверојатно ќе ја видите оваа личност повторно затоа што ќе почувствувате поврзаност со неа.

Многу познати личности ги користат гушкањето и физичкиот контакт за да станат поблиски со некого. Но, треба да запомните неколку важни работи:

  • Истиот гест може да има различно значење. На пример, допирањето жена на рамото може да се сфати како поддршка, агресија или интерес. Важно е да ја следите реакцијата на лицето за да не ги повредите нејзините чувства.
  • Треба да ги земете предвид културните разлики и социјалната положба на личноста. Ако имате повисока позиција во компанија и вашите колеги се под вас, вашите допири може да се сметаат за попустливи.
  • Физичкиот контакт може да влијае на другите луѓе. Спортскиот тим каде што играчите честопати се тапкаат едни со други по рамената, победува многу почесто. Но, ако сметате дека физичкиот контакт може да биде непријатен за некоја личност, подобро е само да се насмевнете и да зборувате со убав тон.

Погледнете ги овие 7 трикови со коишто ќе победите во секоја расправија.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Со пишување може да постигне многу. Никогаш не се откажува од своите соништа.

Поврзани содржини

Остави коментар