Вештачка интелигенција се обидува да направи мотивациони постери и резултатот е урнебесен

Секогаш кога вештачката интелигенција добро си ја извршува задачата, ние сме истовремено и импресионирани, но и загрижени. „AlphGO“ е одличен пример за ова – машински систем кој учи и кој е подобар од кој било човек во најкомплексните игри. Или пак, мрежата на Гугл која сама си создава сопствена вештачка интелигенција.

(11)veshtachka-inteligencija-se-obiduva-da-napravi-motivacioni-posteri-i-rezultatot-e-urnebesen-kafepauza.mk

Но експериментите од овој вид може да тргнат и во погрешна насока. На пример „Chatbot“, што е креиран од Мајксоросфт, бил дизајниран да научи да разговара со луѓе според она што го чита на Твитер. Можеби тоа е причината поради што се претворил во расист кој користи многу погрдни зборови.

(1)veshtachka-inteligencija-se-obiduva-da-napravi-motivacioni-posteri-i-rezultatot-e-urnebesen-kafepauza.mk

Пред инспирацијата, прво доаѓа колењето

Денес постои уште една вештачка интелигенција која се вика „InspiroBot“ и нејзината задача е да создава инспиративни постери. Проблемот е што таа целосно полуде. Иако понекогаш создава постери кои немаат никакво значење, најчесто пораките се малку злобни.

(2)veshtachka-inteligencija-se-obiduva-da-napravi-motivacioni-posteri-i-rezultatot-e-urnebesen-kafepauza.mk

Ако го базирате секојдневието на наука, ќе создадете осаменост

Сè уште нема објаснување за тоа како машината доаѓа до вакви резултати. Доколку сакате ваш личен инспиративен постер, слободно кликнете тука.

(3)veshtachka-inteligencija-se-obiduva-da-napravi-motivacioni-posteri-i-rezultatot-e-urnebesen-kafepauza.mk

Продолжете да паничите

(4)veshtachka-inteligencija-se-obiduva-da-napravi-motivacioni-posteri-i-rezultatot-e-urnebesen-kafepauza.mk

Обидете се да си кажете дека сте ужасни

Продолжува на следната страница…

За авторот
Студент кој секојдневно се губи низ страниците на некоја книга. Пишувањето и јогата го прават нејзиниот ден целосен.

Поврзани содржини

Остави коментар