Место во Индија кое изненадува со своето шаренило, но и со една необична приказна

Место во Индија кое изненадува со своето шаренило, но и со една необична приказна

На самиот југ на Индија, во градот Мадураи, невообичаено убавиот хиндуистички храм наречен Меенакши го привлече вниманието. Тоа е голем комплекс со неколку згради поврзани со ѕид и во рамките на кој можат да се соберат илјадници луѓе.

Место во Индија кое изненадува со своето шаренило, но и со една необична приказна

Самото име Меенакши е малку невообичаено, бидејќи значи нешто како рибни очи и се верува дека има некаква врска со хиндуистичка божица која беше наречена „мајка со убави рибини очи“. Ова не е крај на невообичаени верувања и следува друго, но без кикотење, ве молиме!

Оваа божица била дете на кралот Малајадахваја кој им се молел на боговите за син и наследник. Но, кога таа родила бебе, тоа било девојче со три гради. Кралот бил многу потресен и загрижен за оваа телесна деформација, но боговите му објасниле да не се грижи, туку да ја одгледува како храбра воинка, како што би израснал и син. Таа ќе освои бројни територии и ќе го прошири кралството, а кога ќе се сретне со љубовта на нејзиниот живот, ќе и падне третата дојка. Кралот го сторил тоа, а Меенакши се покажала како одлична воинка. Кога тргнала на север со војската, се соочила со богот Шива и кога го видела, ја изгубила и третата дојка. Лорд Вишну се оженил со неа во градот Мадураи, каде владееле како крал и кралица.

Место во Индија кое изненадува со своето шаренило, но и со една необична приказна

Храмот посветен на божицата Меенакши е изграден на почетокот на 13 век од кралот Куласекара Панди, кого античките текстови го нарекуваат и поет. Некои историчари ја нагласуваат важноста на матријалната традиција во јужна Индија, според чии верувања духовните сили им припаѓаат на жените.

Храмот го преживеа нападот на непријателската армија, така што неговиот денешен изглед е всушност резултат на реновирање, надградувања и проширувања во 16 век.

Најголемите храмови имаат над 15 ката, а надворешноста е целосно покриена со скулптури во разни бои, од кои некои изгледаат весело, а некои малку демонски. Ги има над 1500 од нив во еден храм, а вкупно дури 30 000 во целиот комплекс. Затоа, ако сакате да ги разгледате подетално сите, можеби е подобро да земете сместување во близина.

На екот на сезоната, го посетуваат околу 20 000 туристи за еден ден, а денес е место кое сите го обожаваат за време на фестивалот Меенакши Тирукалјанам, кој трае десет дена во април и овде над милион верници прават аџилак.

Место во Индија кое изненадува со своето шаренило, но и со една необична приказна

Место во Индија кое изненадува со своето шаренило, но и со една необична приказна

Место во Индија кое изненадува со своето шаренило, но и со една необична приказна

Место во Индија кое изненадува со своето шаренило, но и со една необична приказна

Место во Индија кое изненадува со своето шаренило, но и со една необична приказна

Место во Индија кое изненадува со своето шаренило, но и со една необична приказна

Место во Индија кое изненадува со своето шаренило, но и со една необична приказна

Погледнете кои 5 волшебни дестинации во Индија привлекуваат најмногу туристи.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Ужива кога патува и запознава различни култури, ги сака утринските прошетки во природа, многу чоколадо и кафе.

Поврзани содржини

Остави коментар