Научниците објаснуваат зошто бебињата се толку неодоливи и слатки

Научниците објаснуваат зошто бебињата се толку неодоливи и слатки

Тркалезни образи, мало носе, големи очи, заразна смеа… Тие сè уште имаат толку мека кожа и особено мирисаат. Возрасните не можат да не се насмевнат кога ќе видат бебе. Но, не е случајно, велат научниците од Универзитетот Оксфорд во Велика Британија.

Научниците објаснуваат зошто бебињата се толку неодоливи и слатки

Бебињата еволуирале за да ги „погодат“ сите наши сетила и да нè охрабрат да ги гледаме и галиме. Студија објавена во едно списание тврди дека шармот на бебето подеднакво влијае на мажите и жените, без оглед дали имаат деца. Податоците исто така покажуваат дека дефиницијата за сладост не се занимава само со надворешниот изглед, туку ги вклучува и звуците што ги создаваат бебињата, како и мирисите. Од еволутивна гледна точка, велат научниците, да бидат симпатични за нив е силен одбранбен механизам, имајќи предвид дека тие се целосно зависни од другите.

Во однос на убавината, таа е посилна дури и од расна или верска дискриминација, бидејќи убавите луѓе се подобри отколку во породилиштата, каде што добиваат поголемо внимание. Ова продолжува во градинка, училиште, општеството… Д-р по психологија Петар Турчиновиќ следеше убави и помалку убави деца 30 години и заклучи дека оние што се во скала од 1 до 5 се убави за 4. Ова е затоа што, објасни тој, во умовите на луѓето постои стереотип „убавото е добро“. Убавите за 5 можат да страдаат од несигурност и недоверба. Во истражувањето кое ги замоли децата да изберат виновник помеѓу две фотографии (кој, на пример, скрши прозорец), сите, без размислување, покажаа на помалку убавото дете.

Дали знаете дека пеењето на птиците влијае на среќата на луѓето исто како и покачувањето на платата?


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Ужива кога патува и запознава различни култури, ги сака утринските прошетки во природа, многу чоколадо и кафе.

Поврзани содржини

Остави коментар