Мутирани плодови

Овошјата, зеленчуците и корењата се многу динамични во својата форма и боја. Оние „совршени“ облици и „свежи“ бои кои ги гледаме во супермаркетите се всушност резултат добиен од строгите правила на корпорациите, кои дефинираат како треба да изгледа производот и притоа ги фрлаат сите оние плодови кои не изгледаат „правилно“, а имаат прекрасен, здрав и природен вкус. Наместо тоа, тие би можеле да се употребат дури и како музички инструменти. Но, сепак, завршуваат некаде каде што не добиваат внимание.Мутирани плодовиПроектот на артистот Ули Вестфал т.н. „Mutatoes“ преставува една импресивна колекција од нестандардни форми, бои и структури на овошја, зеленчуци и корени кои можат самостојно уметнички да се обликуваат, само ако законски спроведените стандарди престанат да постојат.Мутирани плодови

Комплетното отсуство на ботанички аномалии во супермаркетите, ни предизвика да ја доживуваме конзистентноста на плодовите презентирани таму, како нешто сосема природно.

Мутирани плодови

Производите постанаа високо дизајнирани и монотони. Имаме заборавено, (некои луѓе никогаш не ни искусиле) како овошјата, зеленчуците и корењата всушност изгледаа и каков вкус имаа.

Мутирани плодовиОвој проект има за цел да ги документира, зачува и промовира последните остатоци од земјоделската разноликост.Мутирани плодовиМутирани плодовиМутирани плодовиМутирани плодовиМутирани плодовиМутирани плодовиМутирани плодовиМутирани плодовиМутирани плодовиМутирани плодови

За авторот
Љубопитна новинарка и маркетерка со истражувачки дух, која е во вечна потрага по доза креативност. Животно мото ѝ е дека без утринско кафе, испеана песна и барем малку возбуда, не треба да ѝ помине ниту еден ден. Неостварен сон - да го прошета светот.

Поврзани содржини

  1. julie Reply

    ова ми мириса на GMO

Остави коментар