Љубљански замок – совршен спој на минатото и сегашното!

Љубљански замок – совршен спој на минатото и сегашното!

Доколку Љубљана е на вашата листа на патување, морате да го посетите интригантниот замок кој се издига високо над градот.

Љубљански замок - совршен спој на минатото и сегашното!

Станува збор за средновековен замок кој е сведок на славното минато на градот, но и доказ за тоа како старото и новото можат да функционираат во совршена симбиоза.

Љубљански замок - совршен спој на минатото и сегашното!

Освен тоа, замокот со својата грандиозност му пркоси на времето бидејќи успеал да опстане сè до денес и да стане симбол на градот.

Сепак, замокот во Љубљана не е само место каде можете да научите нешто повеќе за историјата на градот, туку и место кое ќе ви овозможи да фрлите поглед и кон секојдневието на локалните жители.

Денес, замокот е место за средби, состаноци, па дури и за венчавки. Се чини дека замокот не останал само сведок на некои дамнешни времиња, туку тој одново и одново ја испишува историјата.

Љубљански замок - совршен спој на минатото и сегашното!

Долгата историја на замокот најверојатно се должи и на самата негова локација. Се смета дека местото на кое е лоциран порано било користено од страна на Римјаните како тврдина. Сепак, вистинскиот замок бил изграден во 1144 година и тоа како седиште на војводството Корушка. Целосно бил трансформиран во 15 век, кога бил проширен со големи ѕидини и кога биле изградени и кулите кои денес се издигаат на влезот на тврдината, а овде се наоѓал и подвижен мост.

Љубљански замок - совршен спој на минатото и сегашното!

Како и сите останати средновековни замоци, основната намена на љубљанскиот замок била одбраната од нападите на непријателот. За тоа сведочи и неговата позиција високо над градот.

Љубљански замок - совршен спој на минатото и сегашното!

Во текот на 19 век, пак, замокот се користел како воена болница, а потоа служел и како затвор. Сето тоа придонело за намалување на неговата популарност помеѓу населението. Но, во 1905 година, општина Љубљана го купила замокот, а подготовките за негово реновирање започнале во 1960 година и целиот процес траел околу 35 години.

Љубљански замок - совршен спој на минатото и сегашното!

Откако прочитавте за замокот во Љубљана. можеби ќе сакате да прочитате и за 9-те скриени културни богатства на Словенија.

Извор: roadtripsaroundtheworld.com


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Вљубеничка во книжевноста, музеите и патувањата. Исто како и Борхес, рајот си го замислува како огромна библиотека.

Поврзани содржини

Остави коментар