Кои се најскапите елементи и супстанци во светот?

Кои се најскапите елементи и супстанци во светот?

Долго време луѓето мислеле дека златото е најскапата материја на светот. Но, гледано од денешна перспектива, таквото мислење е сосема погрешно. Погледнете ја оваа листа од 16 елементи и супстанци кои се рангирани според најниската до највисоката цена, а златото не е ниту во првите 10.

16. Шафран – 11 долари за грам

(1) Кои се најскапите елементи и супстанци во светот?

Овој зачин е уникатен, поради фантастичниот вкус и здравствените придобивки од неговата употреба. Во неговото производство се вложува огромен труд и време, но квалитетите што ги поседува шафранот не можат да се споредат со ниту еден друг зачин.

15. Злато – 56 долари за грам

(2) Кои се најскапите елементи и супстанци во светот?

Станува збор за најпознатиот скапоцен метал, особено популарен кај жените во вид на накит. Златото е почитувано од памтивек, а луѓето кога сакаат да пофалат или истакнат одредена убава работа ја споредуваат со неговата скапоценост.

14. Родиум – 58 долари за грам

(3) Кои се најскапите елементи и супстанци во светот?

Исклучително редок метал. За да се долови во колкаво мало количество е присутен, треба да се нагласи фактот дека во еден тон од Земјината кора, родиумот е застапен со само 0,001 грам.

13. Платина – 60 долари за грам

(4) Кои се најскапите елементи и супстанци во светот?

Ова е редок и скапоцен метал со сребрена боја. Исто како и златото, платината е отпорна на киселини, алкалии и други соединенија.

12. Метамфетамин – 100 долари за грам

(5) Кои се најскапите елементи и супстанци во светот?

Оваа супстанца е забранета со закон. Таа е психостимуланс од класата на психоактивни лекови фенетиламин и амфетамин.

11. Рог од носорог – 110 долари за грам

(6) Кои се најскапите елементи и супстанци во светот?

Овие рогови имаат голема вредност поради лековитите својства кои ги содржат, како и за изработка на големи и цврсти рачки за ножеви. Поради ловокрадците, носорозите се речиси на работ од истребување.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Книжевник, новинар, сонувач... Го обожува утринското кафе без шеќер. Верува дека убавите нешта се кријат во мали и едноставни пакувања.

Поврзани содржини

Остави коментар