Фотографии од вистинските Амазонки кои им предизвикувале страв во коски на непријателите

Фотографии од вистинските Амазонки кои им предизвикувале страв во коски на непријателите

Приказните за вистинските хероини се главниот извор на инспирација за холивудските филмски режисери. Се сеќавате на Зина, Црвената Соња и Жената Мачка? Моментално, најпопуларна е силната Вондер вуман. Нејзиното олицетворение на екраните, Гал Гадот, е една навистина шармантна дама. Но, дали таа личи на вистинска Амазонка? Погледнете ги следниве фотографии од вистинските Амазонки кои биле познати по нивната бестрашност и моќност…

Како изгледаат Амазонките во нашата имагинација?

Фотографии од вистинските Амазонки кои им предизвикувале страв во коски на непријателите

Ликот на Гал Гадот, принцезата Дијана, е хероина од древните митови. Таа прв пат се појавила во стриповите од 1941 година. Како резултат на тоа, сите обожаватели на суперхероите мислат дека Амазонките изгледаат исто како неа.

Која е реалноста?

Фотографии од вистинските Амазонки кои им предизвикувале страв во коски на непријателите

Всушност, Амазонките изгледале вака. Дали се сеќавате на тоа дека сите херои од античките митови, како што се Херкулес и Тезеј, морале да се борат со моќните Амазонки за да ја докажат нивната храброст?

Дури и нивните блиски луѓе се плашеле од нив

Фотографии од вистинските Амазонки кои им предизвикувале страв во коски на непријателите

Овие жени воини живееле во западноафриканското кралство Дахомија, кое се протегало до јужниот дел од пустината Сахара. Тие биле чувари и посветени сопруги на кралот. Но, и покрај тоа, господарот на овие земјишта не се осмелувал да ги допре, бидејќи се плашел од нив.

Една третина од војската на Дахомија ја сочинувале Амазонки

Фотографии од вистинските Амазонки кои им предизвикувале страв во коски на непријателите

Тие не се ликови од митологијата, туку вистински воени сили кои учествувале во битките со француските колонијални трупи кон крајот на 19-тиот век. Бројот на жени воини во Дахомската војска изнесувал околу 6.000.

Знаеле како да користат мечови и огнени оружја

Фотографии од вистинските Амазонки кои им предизвикувале страв во коски на непријателите

Исто како и митолошките Амазонки, така и Дахомските жени воини биле добро подготвени за борба во секое време. Многу жени доброволно ѝ се придружувале на војската, бидејќи повеќе сакале да станат воини отколку домаќинки.

Амазонките биле моќни воини и покрај тоа што сѐ уште користеле копја

Фотографии од вистинските Амазонки кои им предизвикувале страв во коски на непријателите

Се-Донг-Хонг-Бе била лидерка на Дахомските Амазонки и таа немала милост за нејзините непријатели. Во 1851 година застанала на чело на женската војска во битката против тврдината Егба во Абеокута и ја освоиле ако биле вооружени само со копја и стрели. Бранителите на тврдината биле вооружени со топови и мускети.

Фотографии од вистинските Амазонки кои им предизвикувале страв во коски на непријателите

Ова е портрет на Се-Донг-Хонг-Бе на којшто таа ја држи отсечената глава на еден од заробениците

Жените воини не биле ретки

Пред некое време, бил земен примерок од ДНК-та од гробот на еден благороден викингшки воин во Бирка, Шведска, којшто подоцна бил дешифриран. Испаднало дека воинот е всушност жена!

Фотографии од вистинските Амазонки кои им предизвикувале страв во коски на непријателите

Сега, откако дознавте како изгледале вистинските жени воини, нема зошто да не уживате во фотографиите на следниве неколку жешки Амазонки.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Писателот во нејзината глава вели: Дај ми англиска книжевност. Дај ми урбан апсурд и егзистенцијализам. Дај ми мистерии за човечката психа. Дај ми театар и џез како терапија.

Поврзани содржини

  1. lulula Reply

    Амазонките се жени воини од антиката (можеби навистина постоеле, можеби се само дел од грчката епика и митологија), а овие жени биле наречени амазонки од французите поради нивната бруталност и начинот на кој живееле. Вистинското име на Дахомејските жени воини е агоџи (Agoodjie).
    Проверувајте ги информациите на друго место, не Википедија или држете се до теми за кои имате повеќе познавања.

Остави коментар