9 катастрофални проблеми што можат да настанат од глобалното затоплување

9 катастрофални проблеми што можат да настанат од глобалното затоплување

Глобалното затоплување често е инспирација за многу филмови, па затоа и постојано гледаме на екраните како планетата често умира поради ова. Но изгледа дека овие филмови не се многу далеку од реалноста. Изминативе 3 векови просечната температура на воздухот е покачена за 1 степен. До 2050-та година веројатно ќе се покачи за уште 0,5 степени. Овие навидум мали промени можат да предизвикаат навистина сериозни проблеми за човештвото.

1. Суша

9 катастрофални проблеми што можат да настанат од глобалното затоплување

Последиците од глобалното затоплување му се јасни секому. Се разбира, не сите делови од планетата се во опасност, туку најмногу јужните. На пример, изминативе 3 години во Јужна Африка имало само просечен број врнежи. Ова значи дека жителите имаат помалку свежа вода и почва. Со други зборови, научниците предупредуваат дека доколку не направиме нешто за ситуацијата, количеството свежа вода ќе се намали.

2. Поројни дождови

9 катастрофални проблеми што можат да настанат од глобалното затоплување

Интересно е што овој проблем не му се спротивставува на претходниот. Поради топлината, водата ќе испарува од површината и ќе заврши во атмосферата. Ова може да резултира со тропски дождови во повеќето делови од планетата. Проблемот со сушата не може да се реши со врнежите – водата само ќе се заврши во реките и езерата, ќе испари од таму и циклусот ќе се повтори.

3. Поплави

9 катастрофални проблеми што можат да настанат од глобалното затоплување

Поројните дождови ќе го покачат нивото на водата во морињата. За многу држави ова значи зголемен број на поплави. Поплавите се деструктивни дури и сега – невозможно е да ги контролираме и речиси секогаш има некој трагичен случај. Со глобалното затоплување, поплавите само ќе се влошат. Многу плажи и брегови ќе бидат покриени со вода.

4. Инсекти

9 катастрофални проблеми што можат да настанат од глобалното затоплување

Ако има каква било предност од глобалното затоплување, таа е за инсектите. Благодарение на промената на климата, инсектите ќе мигрираат во северните делови каде што не можеле да преживеат претходно. Нивниот број драстично ќе се зголеми, па за околу 30 години ќе има многу повеќе комарци, пајаци, болви и крлежи. Ова е навистина лошо за луѓето. Ќе почнат да се прошируваат многу болести, а бројот на дрва ќе се намали.

Продолжува на следната страница


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Студент кој секојдневно се губи низ страниците на некоја книга. Пишувањето и јогата го прават нејзиниот ден целосен.

Поврзани содржини

Остави коментар