9 годишно девојче гради засолништа и одгледува храна за бездомници

Иако Хејли Форт има само 9 години, таа веќе им има многу помогнато на бездомниците и планира помошта постојано да ја зголемува. Ова мало девојче, своето слободно време го поминува во изградба на мобилни засолништа за бездомниците, одгледување храна и обезбедување средства за хигиена за нив.

1.9-godishno-devojche-gradi-zasolnishta-i-odgleduva-hrana-za-bezdomnici-kafepauza.mk

Кога Форт имала 5 години, ја прашала мајка си Миранда дали може да му помогне на еден бездомник во Бремертон, Вашингтон, каде што таа живее. Секако мајка ѝ се согласила и сега тие заедно работат за да им помагаат на сиромашните. Човекот на кого му помогнале купувајќи му сендвич сега ѝ е пријател, а оттогаш има изградено многу засолништа и за многу други нејзини пријатели-бездомници. Таа вели дека ги гради засолништата за бездомниците „за да не наврнат, да се чувствуваат безбедно и да останат суви“.

2.9-godishno-devojche-gradi-zasolnishta-i-odgleduva-hrana-za-bezdomnici-kafepauza.mk

„Не е во ред тоа што има бездомни луѓе“, раскажува Хејли. „Мислам дека секој треба да има место за живеење.“

Благодарение на попустите кои ги добива, едно засолниште ја чини само 300 долари, а иако добива помош и инструкции од родителите, главната градежна работа ја изведува сама.

Нејзината цел оваа година е да одгледа 113 кг храна, да изгради 12 засолништа и да обезбеди илјадници средства за лична хигиена.

3.9-godishno-devojche-gradi-zasolnishta-i-odgleduva-hrana-za-bezdomnici-kafepauza.mk4.9-godishno-devojche-gradi-zasolnishta-i-odgleduva-hrana-za-bezdomnici-kafepauza.mk 5.9-godishno-devojche-gradi-zasolnishta-i-odgleduva-hrana-za-bezdomnici-kafepauza.mk 6.9-godishno-devojche-gradi-zasolnishta-i-odgleduva-hrana-za-bezdomnici-kafepauza.mk 7.9-godishno-devojche-gradi-zasolnishta-i-odgleduva-hrana-za-bezdomnici-kafepauza.mk 8.9-godishno-devojche-gradi-zasolnishta-i-odgleduva-hrana-za-bezdomnici-kafepauza.mk

Погледнете го ова видео за нејзината работа.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Верува во луѓето и сака да ги разбира. Музиката – страст, кафето – љубов. Позитивна личност и ја гледа добрата страна и во најлошите работи. Невозможното е возможно кога ќе се открие вистинскиот пат.

Поврзани содржини

Остави коментар