16 моќни шпански поговорки што секој треба да ги прочита

16 моќни шпански поговорки што секој треба да ги прочита

Шпанската култура е многу богата, а доказ за тоа се и овие традиционални мудрости што се пренесуваат од генерација на генерација.

16 моќни шпански поговорки што секој треба да ги прочита

„Кој сака да пее, секогаш ќе најде песна.“

„Не е важно да ви ракоплескаат кога влегувате, туку да им недостасувате кога ќе заминете.“

„Не смеете ниту да се фалите, што е суета, ниту пак, да се критикувате, што е потценување.“

„Негувајте ја вашата извонредна дарба, но не запоставувајте ги другите. Секој човек би можел да го достигне врвот кога би знаел во што се истакнува.“

„Оној што има долгови, а прави нови, и да не лажел, ќе почне да лаже.“

„Тој што му прогледува на крадецот низ прсти и самиот е крадец.“

„Луѓето ги јаваат и добриот коњ и добриот човек.“

„Потценете го непријателот и брзо ќе бидете поразени.“

„Да сакате, а да не бидете сакани е исто како да одговарате, а да не сте прашани.“

„Ако глупоста беше болка, ќе се слушаше врескање од секоја куќа.“

„Запомнете го советот на оној што ве сака, дури и ако ви се чини лош.“

„Не може да сакате и да бидете разумни.“

„Оние што знаат малку, брзи се на јазик.“

„Она што чини малку, уште помалку се цени.“

„Слушајте што зборуваат за другите и ќе знаете што зборуваат за вас.“

„Благословен е оној крај што доаѓа по добриот живот.“

Прочитајте ги и овие 17 јапонски поговорки што ќе ги променат вашите ставови кон животот.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Со пишување може да постигне многу. Никогаш не се откажува од своите соништа.

Поврзани содржини

Остави коментар