17 јапонски поговорки што ќе ги променат вашите ставови кон животот

Ѕирнете во културата на овој фасцинантен и мудар народ и прочитајте ги овие антички јапонски поговорки.

17 јапонски поговорки што ќе ги променат вашите ставови кон животот

„Ако проблемот може да се реши, тогаш нема потреба да се грижите. Ако не може да се реши, тогаш е бескорисно да се грижите.“

„Кога размислувате внимателно, вие се одлучувате да дејствувате. Кога ќе почнете да дејствувате, престанете да размислувате.“

„Не задржувајте го она што заминува, не бркајте го она што доаѓа.“

„Да се движите брзо значи да се движите бавно без застој.“

„Подобро е да бидете непријател на добра личност отколку пријател на лоша.“

„Односот помеѓу мажот и жената треба да биде како односот помеѓу рацете и очите. Кога рацете болат, очите плачат, а кога очите плачат, рацете ги бришат солзите.“

„Жабата во бунарот не знае за големината на небото.“

„Долгото патување секогаш започнува со едно кратко патување.“

„Тагата треба да ја оставите дома, како искинат фустан.“

„Еден љубезен збор може да ве топли за време на трите ладни месеци во текот на зимата.“

„Будалите и лудаците секогаш скршнуваат од патот.“

„Проверете седум пати пред да започнете да се сомневате во некого.“

„Направете сè што можете, а останатото оставете ѝ го на судбината.“

„Богатството секогаш оди во куќа полна со смеа.“

„Ладниот чај и ладниот ориз можете да ги поднесете. Она што не можете да го поднесете се ладните очи и грубите зборови.“

„Ако жената сака нешто, ќе се искачи и на планина за да го добие тоа.“

„Најдлабоките реки течат тивко.“

Прочитајте ги и најдобрите италијански поговорки.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Со пишување може да постигне многу. Никогаш не се откажува од своите соништа.

Поврзани содржини

Остави коментар