16 луди психолошки факти кои би требало да ги знаете за себе

16 луди психолошки факти кои би требало да ги знаете за себе

Можеби нема да се сложите со некои од овие факти, но науката не лаже.

1. Ние сме генетски предодредени да имитираме и да емпатираме

1-16-ludi-psiholoshki-fakti-koi-bi-trebalo-da-gi-znaete-za-sebe-kafepauza.mk

Сте забележале ли како бебињата се обидуваат да ги имитираат движењата на возрасните. И како возрасните мислат дека тоа е преслатко? Тоа е механизам на еволуцијата кој прави да сочувствувате со децата, а тие пак да учат како возрасните функционираат.

2. Си ги замислуваме работите навалени и одозгора

2-16-ludi-psiholoshki-fakti-koi-bi-trebalo-da-gi-znaete-za-sebe-kafepauza.mk

3. Побрзо ги читаме подолгите реченици, но ги преферираме пократките

3-16-ludi-psiholoshki-fakti-koi-bi-trebalo-da-gi-znaete-za-sebe-kafepauza.mk

100 карактери во една реченица се оптимални за брзо читање, но ние преферираме по 39 карактери во реченица.

4. Губењето на нешто нè прави два пати потажни отколку што нè направило среќни стекнувањето на истото

4-16-ludi-psiholoshki-fakti-koi-bi-trebalo-da-gi-znaete-za-sebe-kafepauza.mk

5. Синхронизираните движења ги поврзуваат групите

5-16-ludi-psiholoshki-fakti-koi-bi-trebalo-da-gi-znaete-za-sebe-kafepauza.mk

Ова е причината зошто оние кои маршираат, оние кои играат фудбал и други спортови се толку блиски – затоа што се здружени во заедничка активност која ги прави да се чувствуваат поблиски.

6. Сакаме да имаме повеќе можности за избор отколку што можеме да испроцесираме

6-16-ludi-psiholoshki-fakti-koi-bi-trebalo-da-gi-znaete-za-sebe-kafepauza.mk

Сте забележале ли колку е тешко да одберете колаче кога на рафтот од продавницата има милион, наспроти тоа колку е лесно да одберете од мени кое има 3 понудени десерти?

7. Нашиот мозок фантазира 30% од времето

7-16-ludi-psiholoshki-fakti-koi-bi-trebalo-da-gi-znaete-za-sebe-kafepauza.mk

8. Мислиме дека другите полесно потпаѓаат под влијание од нас

8-16-ludi-psiholoshki-fakti-koi-bi-trebalo-da-gi-znaete-za-sebe-kafepauza.mk

Познат како „ефект на трето лице“ овој психолошки феномен ни кажува дека додека ние препознаваме каков е ефектот на рекламите врз другите, не прифаќаме дека влијаат и на нас.

9. Групите не се толку добри за носење на одлуки

9-16-ludi-psiholoshki-fakti-koi-bi-trebalo-da-gi-znaete-za-sebe-kafepauza.mk

Поголема група потешко доаѓа до решение.

10. Потребни се 66 дена за да се стекне навика

10-16-ludi-psiholoshki-fakti-koi-bi-trebalo-da-gi-znaete-za-sebe-kafepauza.mk

11. Брилијантните луѓе имаат тенденција да се самоомаловажуваат и помалку да се вреднуваат, што е спротивно од глупавите кои веруваат дека се брилијантни

11-16-ludi-psiholoshki-fakti-koi-bi-trebalo-da-gi-znaete-za-sebe-kafepauza.mk

12. Неинформираните бирачи најверојатно ќе го одберат она што е прво на листата

12-16-ludi-psiholoshki-fakti-koi-bi-trebalo-da-gi-znaete-za-sebe-kafepauza.mk

13. Имате ограничен број пријатели

13-16-ludi-psiholoshki-fakti-koi-bi-trebalo-da-gi-znaete-za-sebe-kafepauza.mk

За разлика од вашите Фејсбук пријатели, експертите велат дека вистински блиски луѓе може да имате помеѓу 50 и 150.

14. Луѓето кои имаат мала самопочит почесто ги омаловажуваат другите

14-16-ludi-psiholoshki-fakti-koi-bi-trebalo-da-gi-znaete-za-sebe-kafepauza.mk

15. За луѓето е стресно кога донесуваат мали и брзи одлуки дури и кога велат дека добро поминале

15-16-ludi-psiholoshki-fakti-koi-bi-trebalo-da-gi-znaete-za-sebe-kafepauza.mk

16. Луѓето подобро се однесуваат кога ги набљудуваат или кога мислат дека ги набљудуваат

16-16-ludi-psiholoshki-fakti-koi-bi-trebalo-da-gi-znaete-za-sebe-kafepauza.mk

Затоа подобро се покажуваат на интервју доколку има слика со очи во просторијата.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Студент на катедрата за Општа и компаративна книжевност. Голем гурман, обожувач на уметноста и кафехоличар. Секогаш се интересира за нови погледи на светот и затоа има немирен дух. Задолжително наоѓа слободно време кое го поминува со нејзиното домашно милениче и да се напие макар една шолја кафе со пријателките.

Поврзани содржини

Остави коментар