11 светски тајни за кои никогаш нема да ја дознаете вистината

11 светски тајни за кои никогаш нема да ја дознаете вистината

Нашата неверојатна планета никогаш нема да престане да нѐ изненадува. Постојат толку многу работи и места што не можат да бидат објаснети и анализирани. Тие претставуваат загатки за човештвото и поради тоа секогаш успеваат да ни го привлечат вниманието. Прочитајте за следниве 11 интересни места и феномени чија појава никој не успеал да ја разбере досега…

1. Камењата Моераки

11 светски тајни за кои никогаш нема да ја дознаете вистината

Овие камења се неверојатни поради нивната големина и форма. Како е можно да постојат толку идеално тркалезни камења? Сѐ уште нема јасен одговор.

2. Животинска миграција

11 светски тајни за кои никогаш нема да ја дознаете вистината

Животинската миграција е природен феномен. Животните патуваат од едно на друго место, најчесто за време на истиот период секоја година. Сепак, научниците не можат да ја објаснат појавата на овој значаен инстинкт што постои кај различни видови птици, риби, инсекти и цицачи.

3. Големата сфинга во Гиза

11 светски тајни за кои никогаш нема да ја дознаете вистината

Малата глава на сфингата го навела геологот Роберт Шох од Бостон да претпостави дека статуата најпрво имала глава на лав. Оваа глава била изрезбана во мистериозното насмеано лице на фараонот, по негова наредба. Меѓутоа, оваа хипотеза не била научно поддржана, бидејќи 3-те пирамиди се поврзуваат со ѕвездите од соѕвездието Орион.

4. Синхронизирани светулки

11 светски тајни за кои никогаш нема да ја дознаете вистината

Наместо да светат тогаш кога ќе посакаат, светулките се осветлуваат истовремено, на секои 1 до 2 секунди и делуваат навистина синхронизирано. Џонатан Коупленд, експерт за светулки од Универзитетот во Јужна Џорџија, тврди дека можеби се работи за некаков ритуал. Меѓутоа, никој не знае за што точно станува збор.

5. Каменот Мередит

11 светски тајни за кои никогаш нема да ја дознаете вистината

Овој камен бил најден во 1872 година за време на изградбата на градот Мередит во коритото на езерото Винипесоки, во Њу Хемпшир, САД. Каменот Мередит е парче од обработен кварц. Никогаш немало кварц во Њу Хемпшир, па затоа каменот мора да доаѓа од друго место. Потеклото и функцијата на каменот сѐ уште се непознати.

Продолжува на следната страница


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Писателот во нејзината глава вели: Дај ми англиска книжевност. Дај ми урбан апсурд и егзистенцијализам. Дај ми мистерии за човечката психа. Дај ми театар и џез како терапија.

Поврзани содржини

Остави коментар