11 неверојатни локации кои нема да верувате дека се реални

Автор: Ана Петровиќ

Од бизарни Африкански острови до потонати бродови на Антарктикот, овие 11 локации се толку магични што ќе се посомневате дека се наоѓаат токму на оваа планета.

1. Сокотра, Јемен

Островот Сокотра е место со вонземна убавина, изолиран остров на коj опстојуваат голем број ендемични растенија.

Од дрвја кои растат наопаку па сè до огромни сталактити, Сокотра изгледа како дел од уметноста на Салвадор Дали.

1-11-neverojatni-lokacii-koi-nema-da-veruvate-deka-se-realni-kafepauza.mk

2. Забавен парк Wonderland, Кина

Во 1998, Кинеската влада ја прекина изградбата на најголемиот забавен парк во Пекинг, кој беше напуштен повеќе од 15 години пред да биде срушен.

Огромниот замок и полу-завршените реквизити за најмладите, денес изгледаат како сцена од хорор филм од 1980 година. Овој забавен парк често бил користен од страна на локалните фармери кои го употребувале земјиштето за одгледување на житни култури и чување на земјоделската опрема.

2-11-neverojatni-lokacii-koi-nema-da-veruvate-deka-se-realni-kafepauza.mk

3. Мар Сем Фим, Антарктик

Бразилската јахта Мар Сем Фим (Вечно Море) потона на 7 април 2012 година, за време на патрола на Антарктикот. Екипажот беше спасен за време на потонувањето, а јахтата остана повеќе од година дена 9 метри под морето, сè до почетокот на 2013 година кога беше извадена од тим на нуркачи.

3-11-neverojatni-lokacii-koi-nema-da-veruvate-deka-se-realni-kafepauza.mk

4. Припјат, Украина

Пред повеќе од 27 години, нуклеарниот реактор во Чернобил експлодира, испуштајќи огромна маса од радиоактивни честички во атмосферата низ цела Источна Европа. Населен од 50.000 луѓе, градот Припјат живее сè до моментот на оваа нуклеарна катастрофа, кога жителите ја напуштаат оваа област.

Денес, Припјат го отсликуваат морничавите слики од Ленин оставени на училишните клупи и напуштеното Ферис тркало, оставајќи впечаток на град на духови.

UKRAINE-NUCLEAR-CHERNOBYL

5. Тианзи, Кина

На прв поглед, планината Тианзи изгледа како сцена од филмот Аватар. Исполнета со варовни столбови кои достигнуваат неверојатна височина, дури и до ниските облаци, оваа планина го нуди најневеројатниот пејзаж на Земјата.

5-11-neverojatni-lokacii-koi-nema-da-veruvate-deka-se-realni-kafepauza.mk

За авторот
Читај на раат!

Поврзани содржини

Остави коментар