10 стоички цитати што ќе ве поттикнат да размислувате за животот

10 стоички цитати што ќе ве поттикнат да размислувате за животот

Наместо да се движат кон задоволство и да избегнуваат болка, стоиците знаат дека секој момент треба да се третира според тоа што го носи. Стоицизмот е особено важен за време на предизвици.

10 стоички цитати што ќе ве поттикнат да размислувате за животот

„Вашите први обиди нема да бидат успешни. Ќе ве исцрпат, но енергијата е богатство и секогаш можеме да собереме повеќе. Таа е обновлив извор.“ – Рајан Холидеј

„Пречката за акција ја зајакнува акцијата. Она што стои на патот станува патот.“ – Марко Аврелиј

„Според мојата проценка вие сте несреќни затоа што никогаш не сте биле несреќни. Сте поминале низ животот без антагонист кој би се соочил со вас; никој нема да знае за што сте способни, дури ни вие самите.“ – Сенека

„Пречката на патот станува патека. Никогаш не заборавајте дека во рамките на секоја пречка постои можност да ја подобриме нашата состојба.“ – Зен

„Никогаш не ветувајте го двапати тоа што можете да го направите еднаш.“ – Като Помладиот

„Кој има `затоа што’ за кое живее, може да се справи со речиси секое `како’.“ – Ниче

„Не барајте сè да се случи онака како што сакате, туку посакајте сè да се случи како што навистина ќе биде – тогаш вашиот живот ќе течи добро.“ – Епиктет

„На крајот на краиштата, човекот не треба да прашува кое е значењето на неговиот живот, туку мора да признае дека тој е оној што се прашува.“ – Виктор Франкл

„Не можете да го одделите знаењето од контактот со земјата. Всушност, не можете да одделите ништо од контактот со земјата. А, контактот со реалниот свет се остварува преку кожата – со изложување на реалниот свет и со плаќање на цената за добрите или лошите последици. Отоците на кожата ги водат вашето учење и вашето откривање.“ – Насим Николас Талеб

„Имаме две уши и една уста, затоа треба да слушаме повеќе отколку што зборуваме.“ – Зенон Китиски

Прочитајте ги и овие 15 цитати што ќе ве мотивираат во тешките времиња.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Со пишување може да постигне многу. Никогаш не се откажува од своите соништа.

Поврзани содржини

Остави коментар