10 неверојатни иновации во светот на храната што сигурно ќе ви се допаднат

Храната и пијалаците се едни од најважните нешта во животот. Иако во светот постојат луѓе кои навистина гладуваат, модерниот човек успеал да ја направи храната еден вид хоби. Се трошат милиони на нови дизајни и иновации и разни начини на приготвување на храната. Овие 10 речиси сигурно ќе ви се допаднат.

1. Ново розово чоколадо

10 неверојатни иновации во светот на храната што сигурно ќе ви се допаднат

Долг период бевме „заглавени“ со неколку видови чоколадо. Повеќето варијанти на млечно и темно чоколадо се навистина слични. Но Бери Калебаут од Шведска смислил формула за сосема ново чоколадо со розова нијанса. Иако е благо, има и киселкав вкус кој не би го очекувале кај чоколадото. Ова чоколадо има помалку од познатиот какао вкус и не е генетски модифицирано. Се прави од какао зрна кои се преработени пред ферментирање.

2. Плескавици од растително потекло кои многу наликуваат на вистинско месо

10 неверојатни иновации во светот на храната што сигурно ќе ви се допаднат

Откако ќе го прифатат веганскиот начин на исхрана, на многумина им недостига вкусот на брзата храна. Затоа тие се обидуваат да ја задоволат оваа желба со растителни алтернативи кои не секогаш го имаат истиот вкус како месото. Пред неколку години научниците успеале да создадат растителна верзија на плескавиците која има ист вкус и текстура како и месото.

3. Грозје со вкус на шеќерна волна

10 неверојатни иновации во светот на храната што сигурно ќе ви се допаднат

Благодарение на генетски модифицираните организми, денес има секакви хибриди на овошја и зеленчуци. Еден фармер успеал да создаде грозје со вкус на шеќерна волна и вели дека станува збор за вкрстено размножување на неколку видови. Во процесот не е вклучена лабораторија или генетска модификација. Луѓето кои го пробале овој деликатес велат дека вреди што има висока цена.

4. Сладолед направен со течен азот

10 неверојатни иновации во светот на храната што сигурно ќе ви се допаднат

Овој метод ги восхитува и децата и возрасните. Сладоледот се прави пред вас и нема потреба од замрзнувач. Со ова се намалува потребата за јаглерод и потрошувачката на енергија. Процесот вклучува користење течен азот за брзо замрзнување на состојките кои ги сакате. Потоа само се промешува за да се добие кремастата структура.

5. Топчиња вода за јадење

10 неверојатни иновации во светот на храната што сигурно ќе ви се допаднат

На пластиката ѝ е потребен долг период за да се распадне, а отпадот што го правиме со неа станува навистина опасен. Поради ова компанијата Skipping Rocks Lab го смислила продуктот Ooho кој би требало да го револуционизира начинот на кој пиеме вода. Тие создале стабилна топка со вода која се јаде. Топката е направена од алги кои се биоразградливи, па дури и да сакате да ја фрлите нема да направите штета.

Продолжува на следната страница

За авторот
Студент кој секојдневно се губи низ страниците на некоја книга. Пишувањето и јогата го прават нејзиниот ден целосен.

Поврзани содржини

Остави коментар