Ледено кафесито за уникатно уживање

Вашето ново омилено кафе!

Потребни состојки:

  • 60 милилитри слатка павлака или пола-пола
  • 120 милилитри полномасно млеко
  • 1 лажичка шеќер (по желба)
  • 60 милилитри еспресо
  • Ледени коцки
  • Цимет (по желба)
  • Чоколадни трошки (по желба)
  • Морско оревче (по желба)

Начин на подготовка:

Подгответе го еспресото на стандардниот начин и префрлете го во шолја, па ставете го фрижидер да се олади. За најдобар вкус, подгответе го кафето вечерта пред спиење за сабајлето да ви биде спремно.

Изматете ги слатката павлака, млекото и шеќерот во чаша и потоа направете пена со маталка за млеко. Кога ќе почне да пени, додајте само една ледена коцка и продолжете да матите уште 45 секунди. Кога млекото ќе се прошири, додајте ги останатите ледени коцки.

За крај, ставете го оладеното кафе во изматената смеса и поставете една цевка. Декорирајте по желба со цимет, чоколадни трошки и морско оревче.

Уживајте во викендот!

Ако ви се допадна ова ледено кафесито, пробајте го и ова италијанско афогато.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       


За авторот
Дипломиран психолог кој обожава да пишува. Автор на научно-фантастичната книга „На работ од времето“. Животно мото ѝ е дека не смее да помине ниту еден ден без кафе и танцување.

Поврзани содржини

Остави коментар