Уличната уметност во најдобро светло: 20 дела кои не смеете да ги пропуштите

Уличната уметност во најдобро светло: 20 дела кои не смеете да ги пропуштите

Некогаш нема потреба да појдете во музеј за да видите добра изложба на уметнички дела или инсталации. Едноставно, само излезете на улиците во вашиот град и можеби ќе имате шанса да видите одлична улична уметност, која најчесто е дело на анонимни автори.

Уличната уметност во најдобро светло: 20 дела кои не смеете да ги пропуштите

„Цигли за градење“ – Трогателно дело на Ајси и Сот на улиците на Иран

Поимот улична уметност станал популарен со графитите од раните осумдесетти години од минатиот век и продолжува да се користи за следните инкарнации како сито графити, уметност со стикери и улични инсталации и скулптури кои се познати форми на модерна улична уметност. Денес исто така се користат и термините урбана уметност, герила уметност и нео-графити, кога зборуваме за уметничките дела креирани во овој контекст. Погледнете неколку фантастични примери на улична уметност од различни градови во светот.

„Руски кукли“ - Мајами, Флорида, дело на уличниот уметник Сет Глобпеинтер.

„Руски кукли“ – Мајами, Флорида, дело на уличниот уметник Сет Глобпеинтер


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Инженер под влијание на силни филмски маси. Далеку од реалноста, блиску до паметот. Иако крајот на филмот Живот го знаеме сите, сепак убаво е да уживаме додека трае.

Поврзани содржини

Остави коментар