Рецепт за пита од јаболка: Идеален за сите почетници

Рецепт за пита од јаболка: Идеален за сите почетници

Денес ви споделуваме традиционален полски рецепт за пита со јаболка кој е идеален избор за сите почетници во кујната.

Рецепт за пита од јаболка: Идеален за сите почетници

Потребни состојки:

За фил:

  • половина лимон
  • 6 големи јаболка
  • 4 супени лажици кафеав шеќер
  • 1 лажица мелен цимет

За тесто:

  • 450 грама обично брашно
  • 1 лажичка прашок за пециво
  • 200 грама путер
  • 225 грама кафеав шеќер
  • 3 жолчки и 1 цело јајце
  • 1 лажица јогурт
  • изрендана кора од лимон
  • 1 лажичка екстракт од ванила

За декорирање:

  • шеќер во прав за посипување
  • 300 милилитри шлаг
  • 1 лажичка цимет

Начин на подготовка:

1. Загрејте ја рерната на 180 степени целзиусови. Обложете го садот за печење со хартија за печење.

2. За филот излупете половина од лимонот и оставете го настрана за тестото. Излупете ги јаболката и исечете ги на тенки парчиња, а потоа исцедете сок од половина лимон врз нив. Префрлете ги парчињата јаболка во поголемо тенџере, додадете шеќер, 200 милилитри вода и цимет. Гответе пет минути, потоа тргнете го тенџерето од оган и оставете да се излади.

3. Измешајте брашно и прашок за пециво, додадете путер и мешајте додека смесата не стане пенеста. Додадете шеќер, жолчки и јајце, јогурт, кора од лимон и екстракт од ванила и мешајте додека не добиете тесто. Распоредете го на набрашнета површина и обликувајте го во облик на топка.

4. Поделете го тестото на половина, завиткајте ја едната половина во проѕирна фолија и оставете ја да отстои еден час во фрижидер. Развлечете ја врз садот за печење другата половина од тестото. Избоцкајте го со виљушка тестото и печете во рерна околу 15 минути, додека не порумени.

5. Врз тестото ставете го филот од јаболка со околу половина од течноста за готвење.

6. Извадете го тестото од замрзнувач и изрендајте го со ренде. Посипете го ренданото тесто врз јаболката и печете 40-45 минути додека не порумени.

7. Оставете целосно да се излади и посипете со шеќер во прав.

8. Изматете го шлагот додека не се згусне, измешајте го со цимет и послужете го со колачот. На здравје!

Откако го прочитавте нашиот рецепт за вашето денешно мени, можеби ќе сакате да го прочитате и рецептот за мек и сочен колач со јаболка и чоколадо.

Извор: punkufer.dnevnik.hr


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Вљубеничка во книжевноста, музеите и патувањата. Исто како и Борхес, рајот си го замислува како огромна библиотека.

Поврзани содржини

Остави коментар