Која е разликата меѓу љубовта и приврзаноста?

Која е разликата меѓу љубовта и приврзаноста?

Љубовта и приврзаноста се две сосема различни работи. Можеме да бидеме приврзани за нешто без да го сакаме и можеме да сакаме една личност без да бидеме приврзани за неа.

Која е разликата меѓу љубовта и приврзаноста?

Без разлика дали станува збор за љубовната врска или животот, воопшто, често се приврзуваме за одредени луѓе и работи кои водат до негативни исходи. Имаме тенденција да се приврзуваме за речиси сè, без разлика дали тоа се нашите перспективи, мислења, идеи, места, материјални добра или нашите сакани. Сепак, речиси целата приврзаност е обично нездрава, а понекогаш дури и токсична. И ова може да донесе многу вознемиреност, фрустрација, страдање и тага во нашите животи.

Кога сме во врска, важно е нашата љубов кон партнерот да биде посилна од нашата приврзаност кон него. Всушност, кога станува збор за романтични врски, доколку љубовта се заснова на приврзаност, таа ве прави зависни и сиромашни. Меѓутоа, кога сакате некој без приврзаност, учите да сакате без никакви услови, свесно и слободно.

Љубовта и приврзаноста се многу различни. Кога сакате без приврзаност, нема простор за его, несигурност, нарцизам или злоупотреба. Сè додека сте поставиле јасни граници, врската ќе напредува само врз основа на љубов, доверба и почит и без приврзаност. Врската која се карактеризира со приврзаност може да ги направи партнерите зависни еден од друг во поглед на самопочитта и личниот раст. Оваа љубов е погрешна бидејќи се карактеризира со несигурности, стравови, зависност и потреби.

Повеќето од нас не успеваат да направат разлика помеѓу љубовта и приврзаноста. Значи, не можеме да сакаме без приврзаност. Главната причина за ова е дека сме „програмирани“ да сакаме под одредени услови. Сакаме нашите околности и луѓето околу нас да се приспособат на нашите мисли и емоции. Сакаме луѓето, местата и работите да ја пополнат празнината во нас и да ја искоренат нашата осаменост. Сепак, имаме тенденција да заборавиме дека само ние можеме да се излечиме себеси. Треба да сфатиме дека никој не може да нè спаси, да ни помогне да ги оствариме нашите соништа или да најдеме среќа. Тоа е само наша одговорност, а не на некој друг.

Но, повеќето од нас не можат да го прифатат ова. И затоа не сме способни да сакаме без да се приврзуваме. Сепак, можно е да се чуваат љубовта и приврзаноста одвоени едни од други и да се живее задоволувачки, среќен живот. И сето тоа започнува со благодарност и внимание. Можеме да научиме да ги сакаме другите и себеси само кога можеме да го цениме она што го имаме, кога можеме да ги цениме нашите сакани без да сакаме тие да направат нешто за нас и без да бидеме приврзани за нив. Но, само преку сознанието дека сè е непостојано и дека секој момент е минлив, можеме вистински да ја цениме љубовта.

Една од најголемите разлики помеѓу љубовта и приврзаноста е тоа што приврзаноста е привремена, а љубовта е вечна. Промената е самата суштина на животот. Ништо не е наменето да трае вечно. Сè што поседуваме еден ден ќе нè напушти. Врските завршуваат. Ги губиме нашите најблиски. Ги губиме или менуваме работните места. Сите материјални нешта за кои работиме толку напорно да ги поседуваме и со кои се чувствуваме толку горди, еден ден ќе ја изгубат секоја вредност. Нашето физичко тело, младост, убавина, богатство, бракови… сè на крајот ќе исчезне. Ништо не е трајно.

За жал, имаме тенденција да се приврзуваме за толку многу работи во животот што забораваме на вистинската суштина на љубовта. Треба да ја цениме љубовта. Колку повеќе се трудиме да се приврзуваме за луѓе или работи, толку повеќе емоционална болка и страдање ќе доживееме. Ова никогаш не може да доведе до среќна и исполнета врска.

Секој од нас треба да ја сфати разликата помеѓу љубовта и приврзаноста. Приврзаноста нè тера лажно да веруваме дека не можеме да преживееме без другата личност и дека треба да ѝ угодуваме за да ја натераме да нè сака.

Љубовта од друга страна е без цел. Слободно тече и си оди толку брзо колку што доаѓа. Кога сакате некого или нешто, не чувствувате потреба да го поседувате. Наместо тоа, сакате да го негувате. Сакате да го видите како се развива и напредува, без разлика дали е во ваше присуство или отсуство.

Откако прочитавте за разликата меѓу љубовта и приврзаноста, можеби ќе сакате да прочитате и за науката на приврзаноста и дали сте сигурни, анксиозни или ги избегнувате другите.

Извор: themindsjournal.com


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Вљубеничка во книжевноста, музеите и патувањата. Исто како и Борхес, рајот си го замислува како огромна библиотека.

Поврзани содржини

Остави коментар