Кога ќе научите да ги контролирате овие работи, ќе ви биде полесно да се справите со предизвиците во животот!

Кога ќе научите да ги контролирате овие работи, ќе ви биде полесно да се справите со предизвиците во животот!

Еднаш, еден ученик отишол кај еден будистички учител и му рекол: „Учителу, многу сум несреќен. Не знам како да најдам мир и постојано наидувам на предизвици и проблеми “.

Кога ќе научите да ги контролирате овие работи, ќе ви биде полесно да се справите со предизвиците во животот!

Учителот внимателно го слушал младичот и му рекол: „Драг млад човеку, да ти ја раскажам приказната за двете стрели. Кога првата стрела ќе те погоди, чувствуваш болка. Тоа може да биде физичка болка, емоционално страдање или ментална агонија. Но, таа прва стрела е неизбежна во животот, сите сме подложни на страдања и предизвици“.

„Меѓутоа“, продолжил наставникот, „кога втората стрелка ќе те погоди, тоа е стрелата која ги означува твоите реакции, страв, тага, гнев и жалење. Таа стрела доаѓа од твојата сопствена реакција на првата стрела и носи уште поголемо страдање“.

Младиот човек размислувал за тоа што го кажал наставникот и сфатил дека иако не може да ја контролира првата стрела, можел да научи како подобро да реагира на неа.

Мајсторот потоа заклучил: „Драг млад човеку, наместо да се обидуваш да ја избегнеш првата стрела, фокусирај го своето внимание на тоа како реагираш на неа. Научи да се воздржуваш од бескорисни емоционални реакции и да им се препушташ на негативните мисли. Тогаш втората стрела, стрелата на твоите реакции, ќе ја изгуби својата сила и страдањето ќе се намали“.

Младиот човек му се заблагодарил на наставникот за мудроста што ја споделил. Сфатил дека само од него зависи дали ќе ги промени своите реакции и дека со промена на начинот на размислување, може да ги намали страдањата во својот живот.

Нашите реакции на животните предизвици и страдања можат да влијаат на нашата среќа и внатрешен мир. Ако научиме да ги контролираме нашите мисли, чувства и реакции, ќе го намалиме страдањето и ќе најдеме внатрешна рамнотежа и мир.

Откако ја прочитавте оваа приказна, можеби ќе сакате да прочитате и кои 7 негативни мисли можат да го нарушат вашиот внатрешен мир.

Извор: atma.hr


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Вљубеничка во книжевноста, музеите и патувањата. Исто како и Борхес, рајот си го замислува како огромна библиотека.

Поврзани содржини

Остави коментар