Карамел сутлијаш полнет со шлаг: Хит десерт за топлото лето

Оваа верзија на познатиот сутлијаш е сосема нов и освежувачки рецепт, којшто ќе ве заслади во топлите летни денови. Едноставен е за подготовка, а потребните состојки веројатно веќе ги имате во кујнските шкафчиња.

(1) Карамел сутлијаш полнет со шлаг: Хит десерт за топлото лето

Потребни состојки:
  • 200 грама ориз
  • 250 грама шеќер
  • 1 кесичка желатин во прав
  • 1 лажичка цимет
  • 1 кесичка ванилин шеќер
  • 1 литар млеко
  • шлаг
Начин на подготовка:

Сипете го млекото во тенџере, ставете го на рингла, малку загрејте го, па додадете 3 лажици шеќер и 1 лажичка цимет. Промешајте добро и додадете го оризот. Повремено промешувајте и варете го оризот додека смесата не се згусне. Потоа додадете го ванилиниот шеќер и измешајте.

Растворете го желатинот во вода и оставете го да омекне. Потоа сипете го во сутлијашот. Преостанатиот шеќер сипете го во друго тенџере и загревајте го додека не добиете карамел маса со златна боја. Во калап за куглоф колач сипете го карамелот, врз него додадете го сутлијашот и ставете го во рерна 30 минути на 50 степени. Извадете го калапот и оставете да се излади. Потоа, превртете го на чинија, така што карамелата ќе биде најгорниот слој. Со миксер изматете ги млекото и шлагот и наполнете ја дупката во сутлијашот. Оставете малку шлаг за украсување и на страничните делови. По желба наросете со ситно исечкани јаткасти плодови.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Книжевник, новинар, сонувач... Го обожува утринското кафе без шеќер. Верува дека убавите нешта се кријат во мали и едноставни пакувања.

Поврзани содржини

Остави коментар