Абрахам Тверски: Вистинската љубов е љубовта на давањето, а не на примањето

Љубовта е движечка сила во животот, но за жал, под влијание на многу околности, денес љубовта е збор кој почнува да го губи своето значење. Во продолжение прочитајте ја оваа мудра приказна на рабинот и доктор Абрахам Тверски која ќе ви покаже како треба да изгледа вистинската љубов.

Абрахам Тверски: Вистинската љубов е љубовта на давањето, а не на примањето

Еден ден тој се сретнал со еден млад човек кој очигледно уживал во јадењето риба, па го прашал: „Млад човеку, зошто ја јадеш таа риба?“

На тоа младичот одговорил: „Затоа што сакам риба.“

Рабинот одговорил: „Ох, ти сакаш риба. Затоа си ја извадил од водата и си ја убил, а потоа си ја зготвил. Немој да ми зборуваш дека сакаш риба. Ти се сакаш себеси. И затоа што рибата ти е вкусна на тебе, затоа си ја извадил од водата, си ја убил и си ја приготвил.“

На истиот начин може да се протолкува и романтичната љубов. Млад пар се заљубува. Момчето и девојката се заљубуваат. Што значи тоа? Тоа значи дека тој во таа девојка видел личност за која мисли дека би можел да ги задоволи сите негови физички и емоционални потреби. А таа помислила дека тој млад човек е некој кој би можел да ги задоволи нејзините физички и емоционални потреби… Тоа го нарекувале љубов, а секој од нив си ги гледал само своите потреби. Тоа не е љубов кон другиот. Другата личност станува средство за свое задоволување. Исто како и „љубовта кон рибата“.

Но, љубовта не се наоѓа во она што ќе го добиете, туку во она што ќе го дадете. Сакајте ги оние на кои им давате. Суштината е ако дадете нешто некому, вие се вложувате себеси во таа личност. Бидејќи љубовта кон себе е дадена, односно сите се сакаат себеси, сега тој дел треба да постои во другата личност која ја сакате. Па, треба да сфатите дека вистинската љубов е љубовта на давањето, а не на примањето.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Економист во изградба, а страстен обожавател на пишаниот збор уште откако знае за себе. Смета дека животот без домашно милениче не изгледа комплетен, а кафето со многу шеќер го смета за едно најубавите утрински задоволства.

Поврзани содржини

Остави коментар