5 активности кои ја подобруваат функцијата на мозокот кај бебињата

5 активности кои ја подобруваат функцијата на мозокот кај бебињата

Во првата година од животот, бебињата поминуваат низ процес во кој од целосна зависност од нивните родители доаѓаат до независно хранење и движење.

Целиот овој процес може да се подобри со соодветна грижа и практикување на препорачаните активности, а експертите го предлагаат следново.

5 активности кои ја подобруваат функцијата на мозокот кај бебињата

Повеќе време да бидат легнати на стомакот

Времето кое бебето го поминува на стомакот е клучна вежба која има влијание врз моторниот, визуелниот и сензорниот развој на детето. Оваа активност го загрева вашето бебе за седење, ползење и одење, бидејќи истовремено ја гради силата на горниот дел од телото и го изложува вашето дете на нови движења и му помага да вежба моторни вештини.

Откако ќе го поставите бебето на подот во околината, поставете играчки што ќе можат да ги грабнат. Оваа активност може да започне претежно веднаш по раѓањето. Препорачливо е да започнете полека, со само две до пет минути на стомакот неколку пати на ден. До една година, вашите мали деца треба да можат да издржат до 20 минути во оваа позиција.

Читање

Читањето го изложува вашето бебе на нови зборови и звуци, што влијае на нивната способност да изразат и развијат мајчин јазик што започнува уште пред да зборуваат. Нагласувањето на зборовите, насочувањето на вниманието на предметите на страниците и промената на бојата на гласот придонесува за развој на фокус кај бебињата.

Книгите со светли бои на страниците што произведуваат звуци се одлични за малите бебиња. Од шести до дванаесетти месец, се препорачува да користите книги со слики на лица, разни форми или животни.

Повеќе разговори

Колку повеќе зборови слуша вашето бебе, полесно ќе му биде да научи како да создава звуци кога зборува. Разговорот со бебето со различна интонација и нагласувањето на одредени зборови исто така ги учи за различниот ритам на разговор. Имитирајте ги звуците што ги создаваат бебињата и охрабрувајте ги да ги имитираат вашите.

Охрабрете го вашето бебе

Држењето на бебето, насмевнувањето и охрабрувањето кога се обидува нешто ново му помага да се чувствува безбедно. Оваа важна пресвртница во емоционалниот развој им овозможува на бебињата да ризикуваат, да истражуваат и да учат.

Одржувањето рутина на „настани“ што се повторуваат во текот на целата недела, исто така, може да помогне во одржување на оваа приврзаност и чувство на безбедност, бидејќи вашето бебе може да предвиди што ќе се случи.

Забавувајте ги

Играњето му помага на вашето бебе да научи за неговата околина, да ги разбере причините и последиците од одредени однесувања и да види како функционираат работите. Едноставното учење и откривање нови работи му помага на неговиот мозок да изгради важни врски за идно однесување.

Дали знаевте дека користењето сламка за пиење е добро за развојот на вашето дете?


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Ужива кога патува и запознава различни култури, ги сака утринските прошетки во природа, многу чоколадо и кафе.

Поврзани содржини

Остави коментар