3-те тајни на Елон Маск за постојан развој и самоподобрување

3-те тајни на Елон Маск за постојан развој и самоподобрување

Изминатата деценија Елон Маск стана еден од највлијателните луѓе на 21-виот век. На многу начини му го зема дури и местото на Стив Џобс. Но овде има многу повеќе од неговиот успех, тоа е неговата продуктивност. Елон води неколку милијардерски компании истовремено и не покажува дека планира за забави.

3-те тајни на Елон Маск за постојан развој и самоподобрување

Па, што прави еден ваков човек секој ден? Кои се неговите принципи за развој и самоподобрување? Изгледа постои еден главен принцип во процесот на самоподобрување – едноставност.

„Ја гледате основата и донесувате заклучок од тоа, па проверувате дали заклучокот работи или не.“ – Елон Макс

1. Разглобување на работите

Овој процес вклучува расклопување на кој било систем обидувајќи се да го направи подобар од претходно. Маск е одличен во расклопување на нештата, учење за тоа како работат и нивно одново составување. На овој начин му пристапува на сè во неговиот живот, вклучувајќи го и самоподобрувањето.

Кога го прашале како успева да учи толку брзо, тој одговорил:

„Важно е да го гледате знаењето како еден вид семантичко дрво – осигурете се дека ги знаете основните принципи т.е. гранките на дрвото пред да навлезете во лисјата/деталите бидејќи нема да има за што да се држат.“

2. Изградете го најдобриот можен систем

Кога Елон работи на нешто, прво открива како функционира, а потоа истражува дали работи најдобро или не. Ако одговорот е не, тој го променува додека системот не е оптимизиран.

Многумина од нас го следат туѓиот пример, а ова може да биде навистина ефективно, барем на почетокот. Сепак ова може да ве оддалечи од вашиот пат бидејќи постојат неколку претпоставки што ги донесувате додека го правите ова:

  • Мислите дека вашите карактери и сила се исти
  • Мислите дека имате исти ресурси
  • Мислите дека вашето опкружување (економија и слично) е доволно за исти резултати

Елон го избегнува ова со тоа што бара негови заклучоци и се надградува врз основа на фактите. Го опишал овој процес кога разговарал за почетоците на неговата компанија SpaceX:

„Настојувам да им пријдам на работите преку физичка рамка. Физиката ве учи да донесувате заклучоци од првите принципи наместо од аналогија. Па почнав да размислувам за првите принципи. Од што е направена една ракета? Потоа се запрашав која е цената на овие материјали. Излезе дека материјалите потребни за ракетата се околу 2% од вообичаената цена.“

3. Следете ја целта неуморно

Последното делче од сложувалката на Елон е неговата упорност и процесот на оптимизација. Постојано размислува за сработеното и никогаш не се задоволува со првиот изграден систем. Ова му овозможува да продолжи да учи и да созрева, со тоа подобрувајќи се како личност.

„Мислам дека е многу важно постојано да размислувате за она што сте го направиле и како можете да го направите подобро. Мислам дека тоа е најдобриот совет: Постојано размислувајте за тоа како можете да ги направите нештата подобри и прашувајте се во врска со себе.“

Прочитајте ги и советите што ќе ви помогнат да го смислите најдобриот план за личен развој.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Студент кој секојдневно се губи низ страниците на некоја книга. Пишувањето и јогата го прават нејзиниот ден целосен.

Поврзани содржини

Остави коментар