Шиндогу – кулминација на јапонската креативност и иновативност

Автор: Дивана

Своите почетоци ги има во раните 80-ти. За нејзин креатор се смета јапонскиот инвентор Кењи Каваками, кој воедно е и основач на интернационалното Шиндогу-друштво. Во буквален превод терминот „Шиндогу“ се преведува како „необична алатка“.

Шиндогу - кулминација на јапонската креативност и иновативност

Путер на стапче

Во принцип станува збор за креирање нешта кои не се корисни, но не се ни бескорисни, па следствено се креираат небескорисни работи, продукти на една апсурдна уметност. Шиндогу-уредите се секојдневни алатки, кои честопати се повеќе непрактични од корисни, а нивната употреба е засрамувачка. Даваат решение за конкретни проблеми и предизвици, но тоа често е извор на нови проблеми наместо олеснување.

Шиндогу - кулминација на јапонската креативност и иновативност

Чадор за заштита на чевли

Сепак, постојат 10 правила кои издвојуваат една шиндогу-иновација од обичен „новајлиски“ експеримент:

1.Шиндогу не е за реална употреба. Од практична гледна точка мора да е комплетно бескорисно. Ако на каков било начин се увиди корисност и реална употреба, се губи шиндогу-моментот.

2. Шиндогу-уреди реално постојат. Не станува збор за замислени предмети, туку такви што можат да се допрат, видат, слушнат…

Шиндогу - кулминација на јапонската креативност и иновативност

Очила со инка за ставање капки за очи

3. Составен дел на секој шиндогу е анархистичкиот дух. Тие претставуваат слобода на мисла и активност. Слобода да се предизвика задушувачката историска доминација на конзервативната корисност во нештата.

4. Тие се алатки за секојдневниот живот.

Шиндогу - кулминација на јапонската креативност и иновативност

Апаратче за вртење тестенини на стапче

5. Шиндогу не се за продажба.

6. Хуморот не е основната цел на шиндогу-иновациите.

Шиндогу - кулминација на јапонската креативност и иновативност

Вратоврска-чадор

7. Шиндогу не е пропаганда.

8. Шиндогу не се користи за иновации на табу теми.

Шиндогу - кулминација на јапонската креативност и иновативност

Бришачи за под

9. Шиндогу-иновациите не се патентираат, тие се слободни за употреба.

10. Тие се креации без никакви предрасуди.

Шиндогу - кулминација на јапонската креативност и иновативност

Алатка за работа во градина 10 во 1

Шиндогу - кулминација на јапонската креативност и иновативност

Помагало за спиење во метро

Шиндогу - кулминација на јапонската креативност и иновативност

Вратоврска со практични џебови

Можностите се бесконечно многу! Во видеото погледнете и како да го спречите солзењето на очите при сечкање кромид, со помош на шиндогу 🙂


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Читај на раат!

Поврзани содржини

Остави коментар