Необично пријателство: Срамежливи гепарди стануваат пријатели со слатки кучиња

Иако гепардите изгледаат непокорливо и опасно, тие се многу нервозни суштества. Тие понекогаш стануваат толку анксиозни што не знаат како да се социјализираат меѓусебно и не можат да се размножуваат. Поради тоа што нивниот вид полека почнал да исчезнува, јасно било дека им треба помош која се појавила во малку неочекувана форма.

Необично пријателство: Срамежливи гепарди стануваат пријатели со слатки кучиња

Ним им требала емоционална поддршка која им ја давале токму кучињата!

Необично пријателство: Срамежливи гепарди стануваат пријатели со слатки кучиња

„Станува збор за љубовна приказна во која еден животински вид му помага на друг да преживее“, изјавил Џек Гришам, потпретседател на зоолошката градина во Сент Луис и координатор на гепардите во Северна Америка.

Необично пријателство: Срамежливи гепарди стануваат пријатели со слатки кучиња

„Доминантните кучиња се од голема помош, бидејќи гепардите се многу срамежливи по природа и тоа не може да се смени. Кога ќе ги здружите овие животни, гепардите го набљудуваат однесувањето на кучињата и почнуваат да го имитираат“, објаснила Џенет Роуз – Хинстроза, тренер на животни во зоолошката градина во Сан Диего.

Необично пријателство: Срамежливи гепарди стануваат пријатели со слатки кучиња

На овој начин гепардите ја добиваат смирената, позитивна и безгрижна енергија од кучињата. Тоа им помага да станат посамоуверени и порасположени за размножување.

Необично пријателство: Срамежливи гепарди стануваат пријатели со слатки кучиња

Сѐ што треба да прават гепардите е да се опуштат и да уживаат исто како кучињата и да се размножуваат!

Необично пријателство: Срамежливи гепарди стануваат пријатели со слатки кучиња

Погледнете го и следново видео за да видите како изгледа необичното пријателство помеѓу кучињата и гепардите.

Во продолжение погледнете ја оваа зоолошка градина во Кина која ги става луѓето во кафез, додека животните слободно шетаат.

За авторот
Писателот во нејзината глава вели: Дај ми англиска книжевност. Дај ми урбан апсурд и егзистенцијализам. Дај ми мистерии за човечката психа. Дај ми театар и џез како терапија.

Поврзани содржини

Остави коментар