Науката ви одговара на 17 прашања кои се срамите да ги поставите гласно

На крајот многу работи ќе бидат појасни.

1. Во ред ли е да се уринира во море?

Според едно истражување на компанијата Проктор и Гембл, дури две третини од испитаниците го направиле ова, а поголем дел од нив и повеќе од еднаш. Ова не се смета за загадување на морето затоа што 95% од урината е составена од работи кои во морето веќе ги има во изобилие. Единственото што можете да го додадете во морето е уреата, но кога таа ќе се спои со морската вода создава хемиски соединенија кои служат како храна за морскиот растителен свет.

Науката ви одговара на 17 прашања кои се срамите да ги поставите гласно

2. Во ред ли е да се уринира во базен?

Од аспект на безбедноста, не е страшно. Хипотетички гледано, спојот на урината со хлорот може да биде небезбедно, но само ако хлорот е во количини кои и без урината можат да предизвикаат изгореници на кожата. Пристојноста и почитувањето на другите се причините поради кои не треба да уринирате во базен.

Науката ви одговара на 17 прашања кои се срамите да ги поставите гласно

3. Зошто кафето ме тера да одам во ВЦ?

Тоа не се случува кај секого, но дури кај 50% од оние што пијат кафе, тоа предизвикува мускулни контракции во дебелото црево. Тие контракции даваат чувство дека мора што побрзо да стигнете до тоалетот.

Науката ви одговара на 17 прашања кои се срамите да ги поставите гласно

4. Зошто ми излегуваат брадавици на рацете?

Брадавиците се предизвикани од Хуман папилома вирусот (ХПВ). Постојат преку 100 варијации на овој вирус. Некои се повеќе заразни, како на пример оној кој предизвикува болести на гениталиите, а други се помалку, како што е случајот со оној што предизвикува брадавици на рацете. Тој обично стигнува до кожата со гребење или исекотини и формира израсток на надворешниот дел на кожата. Тој израсток се нарекува брадавица.

Науката ви одговара на 17 прашања кои се срамите да ги поставите гласно

5. Зошто имам мамурлак?

Накратко – затоа што сте испиле премногу алкохол. Долгиот одговор на науката е дека алкохолот прави телото да се бунтува против вас на повеќе начини. Го покачува излачувањето на желудочните киселини, а го забавува празнењето на стомакот. Ве тера почесто да уринирате и ве дехидрира. На крај, ги проширува крвните садови и предизвикува главоболка. Кога сето тоа ќе се собере, се добива мамурлак.

Науката ви одговара на 17 прашања кои се срамите да ги поставите гласно

За авторот
Го интересираат општествените науки и сето она што ја истражува повеќедимензионалноста на светот и човековото однесување, но од тоа само правото му е професија. Вљубеник во филмот, фотографијата, читањето и сите спортови на овој свет. Пишувањето му е задоволство кое му овозможува да биде во контакт со нив секој ден.

Поврзани содржини

Остави коментар