Можете ли да ја решите оваа загатка наменета за учениците од Сингапур?

Можете ли да ја решите оваа загатка наменета за учениците од Сингапур?

Во меѓународни рамки, Сингапур често избива на врвот или близу до врвот според математичките вештини на учениците. А кога ќе ја прочитате оваа загатка, ќе видите и зошто. Оваа одлична логичка задача ќе ве натера добро да се замислите и да се обидете да дојдете рамо до рамо со 15-годишните Сингапурци.

Можете ли да ја решите оваа загатка наменета за учениците од Сингапур?

Алберт и Бернард само што се запознаваат со Шерил и сакаат да знаат кога е нејзиниот роденден. Шерил им открива 10 можни датуми:

15 мај
17 јуни
14 јули
14 август

16 мај
18 јуни
16 јули
15 август

19 мај

17 август

Потоа Шерил им ги кажува посебно месецот и денот од нејзиниот роденден на Алебрт и на Бернард соодветно.

Алберт: Не знам кога ѝ е роденден на Шерил, но знам дека ни Бернард не знае.
Бернард: Отпрвин не знаев кога ѝ е роденден на Шерил, но сега знам.
Алберт: Тогаш сега и јас знам.

Кога ѝ е роденден на Шерил?


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Читај на раат!

Поврзани содржини

 1. jas Reply

  i koga i e ?

 2. jas sum Reply

  18 јуни

 3. Анонимен Reply

  19 maj

 4. enna Reply

  17 juni

 5. katyV Reply

  17 maj ?

 6. ne sum jas Reply

  16juli

 7. toa sum jas Reply

  Кај десетте понудени датуми, деновите се во дијапазон од 14 до 19, само 18 и 19 се појавуваат по еднаш. Ако роденденот на Шерил беше на 18 или 19, тогаш Бернард веднаш ќе знаеше кога е родена Шерил, бидејќи таа нему му кажа на кој ден е родена.

  Но, зошто Алберт знае дека Бернард не знае?

  Ако Шерил му имаше речено на Алберт дека е родена во мај или јуни, тогаш датумите 19 мај и 18 јуни ќе беа возможен одговор. Така Бернард веднаш ќе знаеше кога ѝ е роденден на Шерил. Но, фактот што Алберт знае дека Бернард не го знае роденденот значи дека Шерил му кажала на Алберт дека нејзиниот роденден е или во јули или во август.

  На почетокот, Бернард не знае кога ѝ е роденден на Шерил, но како доаѓа до одговорот откако Алберт прв ќе прозбори?

  Од петте останати датуми во јули и август, деновите се во опсег од 15 до 17, а само 14 се повторува двапати.

  Ако Шерил му имаше речено на Бернард дека е родена на 14-ти, тогаш Бернард немаше да знае. Фактот дека Бернард знае, укажува на тоа дека роденденот на Шерил не е на 14-ти. Сега ни остануваат уште три датуми: 16 јули, 15 август и 17 август.

  Откако Бернард ќе прозбори, Алберт вели дека и тој знае кога ѝ е роденден на Шерил. Ако Шерил му имаше речено дека е родена во август, тогаш Алберт немаше да знае, затоа што останаа два возможни датуми од август.

  Заклучок, роденденот на Шерил е на 16 јули.

 8. seznajko Reply

  30 fevruari ne se karajte

Остави коментар