Можете ли да го решите овој математички проблем кој стана вистинска Интернет сензација?

Можете ли да го решите овој математички проблем кој стана вистинска Интернет сензација?

Оваа математичка равенка за ученици од основно училиште преку ноќ стана вистинска Интернет сензација со тоа што успеа да збуни илјадници. Најпрво, стана популарна во Јапонија, а сега веќе е позната насекаде низ светот. Изненадувачки е фактот што повеќето луѓе не можат да ја решат, дури и покрај тоа што е наменета за деца. Обидете се и вие!

(1) Можете ли да го решите овој математички проблем?

Поголемиот дел од луѓето користат погрешен метод за да ја решат оваа задача. Постојат две стапици кај овој проблем: Редоследот на операциите и незгодните дропки. Па, дали вие ќе успеете да стигнете до точното решение?

 • Ако вашето решение е 9...

  Обидете се пак, бидејќи тоа не е вистинското решение.

  (2) Можете ли да го решите овој математички проблем?

  Изгледа точно, но редоследот на операциите е погрешен. Множењето и делењето имаат предност пред собирањето и одземањето.

 • Ако вашето решение е 1...

  Честитки! Го добивте вистинското решение. Знаците за делење и дропки се всушност истите операции. Затоа, можеме да го сметаме тоа како 3/1/3. Сите знаеме како се делат дропки: Ги менуваме местата на броителот и именителот. Па, така ќе добиеме: 3×3/1. Тоа е еднакво на 9. Оттука произлегува 9-9+1=1.

  (3) Можете ли да го решите овој математички проблем?
  Постои уште еден начин да се реши дропката: 1/3=0.3333333. Кога ќе го поделиме 3 со 0.3333333, ќе добиеме 9. 3 поделено со 1/3 е еднакво на 9. Останатото е лесно да се реши.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Писателот во нејзината глава вели: Дај ми англиска книжевност. Дај ми урбан апсурд и егзистенцијализам. Дај ми мистерии за човечката психа. Дај ми театар и џез како терапија.

Поврзани содржини

 1. natasha Reply

  Треба да си ептен труп за да добиеш 1.

Остави коментар