Моделите со прекумерна тежина имаат позитивно влијание на нашето психичко здравје

Сите знаеме дека појавата на различни облици на тело во медиумите е позитивна, но сега тоа е и научно докажано. Најновото истражување објавено од страна на државниот универзитет во Флорида со наслов „Дали прекумерната тежина е рамноправна? Позитивното влијание на просечните и моделите со прекумерна тежина на когнитивната алокација на ресурси кај жените, нивните споредби и задоволност од телото“ открило дека жените се позадоволни од сопственото тело и повеќе се сеќаваат на моделите со прекумерна тежина отколку на моделите кои се послаби.

Моделите со прекумерна тежина имаат позитивно влијание на нашето психичко здравје

Истражувачите Расел Клејтон и Џесика Риџвеј надгледувале 49 студентки кои не биле задоволни од сопственото тело. Кога им биле покажани слики од модели со прекумерна, просечна и послаба тежина, нивната позитивна реакција била поголема на фотографиите од просечните модели, а најголема била кога ги виделе моделите со прекумерна тежина.

„Жените беа најзадоволни од сопственото тело кога ги видоа моделите со прекумерна тежина и тогаш најмалку се споредуваа себеси со нив. Но, задоволството од телото се намали и споредбите се зголемија кога ги видоа просечните и послабите модели“, објасниле истражувачите.

Моделите со прекумерна тежина имаат позитивно влијание на нашето психичко здравје

Истражувањето исто така нагласило дека постојаното изложување на модели со нереалистична тежина во јавноста има негативно влијание на психичкото и физичкото здравје на потрошувачите кои почнуваат да развиваат незадоволство од сопственото тело.

Ако го земете предвид не само успехот на моделите како Ешли Греам и Прешс Ли во изминативе години, туку и растечкиот број на брендови кои почнаа да вклучуваат различни облици и големини на тела во нивните кампања, како и позитивните реакции што ги предизвикуваат овие реклами кај потрошувачите, податоците од ова истражување не се големо изненадување.

Моделите со прекумерна тежина имаат позитивно влијание на нашето психичко здравје

Сепак, сѐ уште постои недостаток на разновидност и не треба да се заборави на сомнителните мотиви на брендовите кои можеби само се обидуваат да извлечат корист од ова позитивно „модерно“ движење. И покрај тоа, најважната цел е постигната: Жените добиваат поголема самодоверба, постојат модели во кои можат да се пронајдат и на тој начин почнуваат да се сакаат себеси и своето тело.

Моделите со прекумерна тежина имаат позитивно влијание на нашето психичко здравје

Да се надеваме дека ваквите позитивни резултати од истражувањата ќе им дадат на брендовите дополнителна причина зошто треба да им праќаат пореалистични пораки на нивните потрошувачи.

Погледнете ја и оваа девојка која ги руши стереотипите во модната индустрија со нејзината прекрасна фигура.

За авторот
Писателот во нејзината глава вели: Дај ми англиска книжевност. Дај ми урбан апсурд и егзистенцијализам. Дај ми мистерии за човечката психа. Дај ми театар и џез како терапија.

Поврзани содржини

Остави коментар